Fikk sykler i gave

Det går unna på kilometertellerne ved dialyseavdelingene på Lillehammer og Elverum, etter at avdelingene fikk hver sin spesialbygde sykkel i gave fra fylkeslaget til Landsforeningen for dialysepasienter og transplanterte (LNT).

Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen
Publisert 01.06.2022
Sist oppdatert 22.01.2023

​Syklene var svært etterlengtet, etter at pasientene opplevde god effekt da de tidligere hadde en tilsvarende sykkel på lån. 

Dialysepasient Per sykler under dialyse

Per har gått i dialyse siden høsten 2020. Sykkelen er et viktig bidrag til å redusere plager knyttet til behandlingen. Til høsten starter han opp med dialyse hjemme.

​Sykkelen er tilpasset slik at pasientene kan sykle under dialysebehandlingen. Pasienter med dialysekrevende nyresvikt har ofte nedsatt fysisk yteevne enn friske i sammenlignbare alderskategorier. 

Studier har vist at fysisk aktivitet kan ha god effekt på behandlingen, noe som bekreftes av pasienter som har benyttet seg av sykkelen. 

– Tilbakemeldingene er udelt positive, og vi er svært glade for gaven vi har fått, sier avdelingssykepleier ved dialyseavdelingen på Lillehammer, Bente Merethe Bye. 

Syklene har en prislapp på rundt 100.000, og etter å ha hatt en sykkel på lån satte hun seg som mål å forsøke å skaffe midler til å kjøpe en egen sykkel til avdelingen. 

– At fylkeslaget til foreningen skulle ta hele kostnaden for sykler til begge avdelingene hadde jeg ikke engang drømt om, sier hun. 

Avdelingssykepleier ved dialyseavdelingen på Elverum, Roger Blengsli, deler takknemligheten, på vegne av både avdelingen og pasientene. ​

– Dette er en svært populær og ikke minst nyttig gave. Pasientene setter stor pris på muligheten den gir til fysisk aktivitet under behandlingen, og de positive effektene det gir, sier han. 

Fylkesleder i LNT skjærer kake til ansatte på dialyseavdelingen på Lillehammer

Sykkelgaven fra LNT ble feiret med kake da fylkesleder i LNT, Finn Larsson, besøkte avdelingen på Lillehammer.

​Da gaven ble formelt feiret ved dialyseavdelingen på Lillehammer nylig, fikk fylkesleder i Innlandet fylkeslag av LNT, Finn Larsson, selv høre direkte fra de ivrige «sykkel-dialyse-pasientene» hvor stor effekt aktiviteten har hatt for helsa. 

– Jeg har nærmest blitt kvitt plagsomme kramper i bena, og føler med mye mindre sliten etter en dag på dialyse, forteller den ene. Han får støtte av sidemannen, som forteller om at det nærmest oppsto abstinenser da lånesykkelen måtte leveres tilbake. 

– Det var en skikkelig nedtur, men de ansatte i avdelingen var flinke til å motivere oss til alternative løsninger. Blant annet var vi flere som møtte opp tidligere til behandlingen, for å ta en økt i trappene i høyblokka på sykehuset i forkant av dialysen. Der henger det plakater på hver trappeavsats som omsetter antall turer i trappa til ulike fjelltoppturer, forteller han. 

De er imidlertid begge svært glade for at egen sykkel er på plass på fast basis i avdelingen, selv om de må bytte på å ha beina i pedalene. Og det mangler ikke på innsatsen når de først er i gang. På hver økt ligger de på rundt 40 tilbakelagte kilometer. 

Fylkesleder i LNT, Finn Larsson, er glad for at gavene blir satt så stor pris på. – Det er veldig flott at fylkeslaget vårt kan bidra til et godt tiltak for dialysepasientene. Vi håper syklene kan gjøre en forskjell for mange av pasientene i lang tid framover, sier han. ​