Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forstoppelse - kostholdsråd

Forstoppelse (obstipasjon) kan forårsakes av for lite fiber i kosten, lite fysisk aktivitet, lavt væskeinntak, hormonforstyrrelser og enkelte legemidler som smertestillende og jerntabletter.

​Fiber er plantestoffer som ikke brytes ned i tarmen og bidrar til en god fordøyelse. Fiber finnes i grove kornprodukter, frø, frukt, bær, grønnsaker og belgvekster (erter, bønner og linser). Kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter er matvarer som ikke inneholder fiber. 

Følgende anbefales

Spis fiberrikt til brødmåltidene Det betyr grovt brød, rundstykke og knekkebrød eller havrregryn. Velg helst brød, rundstykker og knekkebrød som er 4/4 skravert på brødskalaen. Velg fullkorsnprodukter som fullkornsris og fullkornspasta. Spis mye grønnsaker og belgveskter til middag, samt grønnsaker, frukk og bær som mellomåltider. 

Drikk m​ye 

Dersom det ikke er en grunn til  at væskeinntaket må begrenses - bør du drikke mye. Gjerne 2 liter om dagen. Vann er den bete tørstedrikken. 

Syrnede melke​​produkter 

​​Spis syrnede melkeproduker da de kan bidra til å regulere fordøyelsen. De kan med fordel erstatte søtmelk (vanlig melk) - da det kan virke forstoppende. 

Daglig t​ilskudd 

3-4 svisker og 1 ss linfrø som ligger i vann over natten kan benyttes som daglig tilsk​udd til kosten. Tilsett hvetekli eller kruskakli til for eksempel yoghurt, grøt, brød eller kornblanding for å øke fiberinntaket. 

Re​gelmessighet

Regelmessige måltider, fysisk aktivitet og  toalettvaner er gunstig for å forebygge forstoppelse. 

​Avførings​midler 

Dersom du ikke oppnår tilfresstillende tarmfunksjon med tiltak i forhold til kost og livsstil for øvrig, kan ulike avføringsmidler kjøpes på apotek. Forhør deg med helsepersonell og/eller apotek om anbefalte typer. 

Volumøkende og osmotisk virkende midler er å foretrekke. Volumøkende midler er fibertilskudd som virker på tilsvarende måte som fiber fra kosten, mens osmotisk virkende midler er sukkerarter som ikke brytes ned i tarmen. Disse trekker med seg væske og gjør at avføringen holder seg mykere. 

Skrevet av klinisk ernæringsfysiolog 

Sist oppdatert 07.09.2023