Behandling
Poliklinisk behandling ved rusavhengighet
Poliklinisk rusbehandling er en behandling som ikke krever innleggelse. Denne behandlingen består av jevnlige samtaler med tildelt poliklinisk behandler. Poliklinisk rusbehandling er aktuelt for deg som har et problematisk forhold, eller en avhengighet til alkohol, legemidler, ulike narkotiske stoffer eller dopingmidler.
Når du har behov for rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, skal henvisning sendes til vurderingsinstans for TSB (Tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk). Her vil det vurderes om du fyller kriteriene for rusbehandling, og hvilken behandling som regnes som best egnet for din problematikk (poliklinikk eller innleggelse). Det bestemmes også når du senest skal starte opp i behandling (frist). Innvilges du rett til behandling mottar du innkalling i posten.
Søknader om legemiddelassistert rehabilitering (LAR) skal også sendes til vurderingsinstansen. Helseforetakene har avtaler om bruk av plasser ved en del private institusjoner.
Det er ulike behandlingstilbud i helseforetakenes enheter og avtaleinstitusjonene, du vil kunne finne informasjon om disse tilbudene på deres nettsider.
Henvisning og vurdering
Henvisningen bør inneholde en så grundig som mulig kartlegging av ditt rusmiddelbruk, slik at du og legen kan være godt forberedt på forløpet og planlegge behandlingen ut fra din forventede tilstand.
Utredning
I startfasen av utredningen vil hovedfokuset være å etablere en god relasjon og å engasjere deg i din egen endringsprosess. Underveis vil vi benytte et bredt spekter av verktøy som ledd i kartlegging og utredning. Dette gjør vi for å avklare omfanget og alvorligheten av rusproblemet samtidig som vi undersøker og vurderer forekomst av psykiske og fysiske plager eller lidelser.
Hvor lang tid dette tar er individuelt, men generelt sett er dette gjort i løpet av to til tre samtaler.
Behandling
Etter endt kartlegging og utredning vil du og din behandler utforme en behandlingsplan. Dette danner grunnlaget for behandlingsforløpet og vil evalueres underveis. Behandlingsplanen inneholder dine ønsker, behov, målsetning og hvilken behandlingsmetode som skal benyttes. Det er store individuelle forskjeller i hvilken behandlingsmetode som er rett for hver enkelt pasient, og dette vil kunne kartlegges sammen med din henviser og etter hvert din behandler i TSB. Har du gode eller dårlige erfaringer med noen av behandlingsmetodene er det viktig at du forteller om dette slik at nytten av behandlingen blir størst mulig.
Det er et krav om at man i spesialisthelsetjenesten skal benytte evidensbaserte metoder.
Behandlingsmetoder som inngår i behandlingen:
Varighet og omfang er individuelt tilpasset og varieres ut i fra hva du selv ønsker og er i behov for. For noen er det tilstrekkelig med et relativt kort forløp, mens andre er i behov for behandling og støtte over lengre tid.
Den optimale behandlingsslutt er planlagt og skjer i samarbeid mellom deg og din behandler. Behandlingen bør evalueres ved avslutning. Utgangspunktet bør være behandlingsplan og målet med behandlingen.
De psykososiale aspektene i behandlingen er også viktig, og du vil under forløpet få tilbud om hjelp til å håndtere de ulike problemene du måtte ha, familiesamtaler/ oppfølging av pårørende, oversikt over økonomi, bosituasjon og liknende.
Mange med langvarig rusmiddelproblematikk sliter med sykdom og smerter. Behandler vil kunne hjelpe deg med å sette i gang behandling, henvise til sykehus, samarbeide med fastlege/ kommunale tjenester og å iverksette tiltak for å redusere fysisk ubehag i framtiden.
Oppfølging
I forkant eller i løpet av behandlingen vil du i samarbeid med henviser eller behandler få sett på om du trenger videre oppfølging eller behandling etter det polikliniske oppholdet, og hva dette eventuelt skal inneholde.