Behandling

Poliklinisk behandling ved rusavhengighet

Poliklinisk rusbehandling er en behandling som ikke krever innleggelse. Denne behandlingen består av jevnlige samtaler med tildelt poliklinisk behandler. Poliklinisk rusbehandling er aktuelt for deg som har et problematisk forhold, eller en avhengighet til alkohol, legemidler, ulike narkotiske stoffer eller dopingmidler.

Når du har behov for rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, skal henvisning sendes til vurderingsinstans for TSB (Tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk). Her vil det vurderes om du fyller kriteriene for rusbehandling, og hvilken behandling som regnes som best egnet for din problematikk (poliklinikk eller innleggelse). Det bestemmes også når du senest skal starte opp i behandling (frist).  Innvilges du rett til behandling mottar du innkalling i posten.

Søknader om legemiddelassistert rehabilitering (LAR) skal også sendes til vurderingsinstansen. Helseforetakene har avtaler om bruk av plasser ved en del private institusjoner.

Det er ulike behandlingstilbud i helseforetakenes enheter og avtaleinstitusjonene, du vil kunne finne informasjon om disse tilbudene på deres nettsider.

Henvisning og vurdering

Henvisningen bør inneholde en så grundig som mulig kartlegging av ditt rusmiddelbruk, slik at du og legen kan være godt forberedt på forløpet og planlegge behandlingen ut fra din forventede tilstand.

Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) omfatter tilbud om døgnbehandling, dagbehandling og polikliniske tjenester.    

Hvem kan henvise?

Henvisning til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) kan komme fra:
Sosialtjenesten / NAV
Barneverntjenesten
Fastlege / allmennpraktiserende lege
Privatpraktiserende legespesialist
Lege ved andre deler av spesialisthelsetjenesten
Lege i fengselshelsetjenesten
Annet helsepersonell som har rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten 

Hva skal henvisningen inneholde?

Henvisningen skal danne grunnlaget for vurderingene som skal gjøres. Det er derfor viktig at den inneholder mest mulig komplett informasjon om pasienten og forhold rundt denne.    

Henvisningen skal inneholde følgende informasjon:

Personopplysninger  (navn, adresse, fødselsnummer, telefon)
Familieforhold / sosial status
Sysselsetting / trygdestatus
Utestående dommer / planlagt soning
Historikk rusproblematikk, inkludert tidligere behandling og beskrivelse av dagens situasjon
Historikk og vurdering av psykisk- og somatisk helse
Medisinering
Mål for iverksatt / planlagt habilitering / rehabilitering
Involverte instanser, inkludert beskrivelse av samarbeidsrelasjoner
Vurdering av rett til Individuell Plan
Samtykke til innhenting av relevante opplysninger
Relevante epikriser
Forslag til type tiltak
Vurdering av om det er behov for avrusing for å kunne gjennomføre behandling 

Utredning

I startfasen av utredningen vil hovedfokuset være å etablere en god relasjon og å engasjere deg i din egen endringsprosess. Underveis vil vi benytte et bredt spekter av verktøy som ledd i kartlegging og utredning. Dette gjør vi for å avklare omfanget og alvorligheten av rusproblemet samtidig som vi undersøker og vurderer forekomst av psykiske og fysiske plager eller lidelser. 

Hvor lang tid dette tar er individuelt, men generelt sett er dette gjort i løpet av to til tre samtaler.

Behandling

Etter endt kartlegging og utredning vil du og din behandler utforme en behandlingsplan. Dette danner grunnlaget for behandlingsforløpet og vil evalueres underveis. Behandlingsplanen inneholder dine ønsker, behov, målsetning og hvilken behandlingsmetode som skal benyttes. Det er store individuelle forskjeller i hvilken behandlingsmetode som er rett for hver enkelt pasient, og dette vil kunne kartlegges sammen med din henviser og etter hvert din behandler i TSB.  Har du gode eller dårlige erfaringer med noen av behandlingsmetodene er det viktig at du forteller om dette slik at nytten av behandlingen blir størst mulig.

Det er et krav om at man i spesialisthelsetjenesten skal benytte evidensbaserte metoder.

Behandlingsmetoder som inngår i behandlingen:

Varighet og omfang er individuelt tilpasset og varieres ut i fra hva du selv ønsker og er i behov for. For noen er det tilstrekkelig med et relativt kort forløp, mens andre er i behov for behandling og støtte over lengre tid.
Den optimale behandlingsslutt er planlagt og skjer i samarbeid mellom deg og din behandler. Behandlingen bør evalueres ved avslutning. Utgangspunktet bør være behandlingsplan og målet med behandlingen.

De psykososiale aspektene i behandlingen er også viktig, og du vil under forløpet få tilbud om hjelp til å håndtere de ulike problemene du måtte ha, familiesamtaler/ oppfølging av pårørende, oversikt over økonomi, bosituasjon og liknende.

Mange med langvarig rusmiddelproblematikk sliter med sykdom og smerter. Behandler vil kunne hjelpe deg med å sette i gang behandling, henvise til sykehus, samarbeide med fastlege/ kommunale tjenester og å iverksette tiltak for å redusere fysisk ubehag i framtiden.


 

Oppfølging

I forkant eller i løpet av behandlingen vil du i samarbeid med henviser eller behandler få sett på om du trenger videre oppfølging eller behandling etter det polikliniske oppholdet, og hva dette eventuelt skal inneholde.

Kontakt

  • Kontakt DPS Elverum-Hamar, TSB poliklinikk

    Vår åpningstid

    Åpningstider
    • I dag 08:00 - 15:30
    • Mandag 08:00 - 15:30
    • Tirsdag 08:00 - 15:30
    • Onsdag 08:00 - 15:30
    • Torsdag 08:00 - 15:30
    • Fredag 08:00 - 15:30
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT

    Hamar (DPS)

    Skolegata 22

    2317 Hamar

    Transport

    Nærmeste busstopp ligger i Skolegata, rett utenfor sykehuset. 

    Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10 minutter normal gange) fra Hamar stasjon (tog) og Hamar skysstasjon (buss). 

    Informasjon om rutetider (entur.no)​

    • ​Pasienter og besøkende kan parkere på reserverte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-17.00 og lørdag klokka 08.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller mynt, eller i parkeringsselskapets app. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn (med forbehold om endringer).
    • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger i Horns gate, sør for sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
    • Elbil-parkering finnes på parkeringsplassen nord for sykehuset.
    • Handikap-parkering finnes på parkeringsplassen nord for sykehuset. Det er egen handikap-parkering utenfor inngangen til DPS Hamar-Elverum. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
    • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​ 

    Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

    På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

    Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

    Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

    Praktisk informasjon

    Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. 

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. I enkelte tilfeller er pasienten fritatt fra å betale egenandel for den polikliniske helsehjelpen.​ 

    Les mer om egenandel og frikort

    ​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

    Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

    Les mer om rett til tolk

    ​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

  • Gjøvik (DPS)

    Kyrre Grepps gate 11

    2819 Gjøvik

    Transport

    Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

    Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

    Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

    • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-15.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
    • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
    • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
    • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
    • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

    Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

    På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

    Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

    Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

    Praktisk informasjon

    Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. 

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. I enkelte tilfeller er pasienten fritatt fra å betale egenandel for den polikliniske helsehjelpen.​ 

    Les mer om egenandel og frikort

    ​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

    Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

    Les mer om rett til tolk

    ​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

  • Kontakt DPS Tynset, poliklinikk Tynset

    Oppmøtested

    Enheten holder til i nederste del av sykehuset på Tynset.

    Vår åpningstid

    Åpningstider
    • I dag 08:00 - 15:30
    • Mandag 08:00 - 15:30
    • Tirsdag 08:00 - 15:30
    • Onsdag 08:00 - 15:30
    • Torsdag 08:00 - 15:30
    • Fredag 08:00 - 15:30
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT

    Tynset (DPS)

    Sjukehusveien 9

    2500 Tynset

    Transport

    Nærmeste busstopp er Tynset bussterminal, som ligger 450 meter nord for sykehuset (5 minutter normal gange). 

    Tynset stasjon ligger 800 meter nord for sykehuset (10 minutter normal gange).​​

    Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

    • ​Pasienter og besøkende kan parkere gratis på sykehusets framside og foran brakkebygget på østsiden av sykehuset.
    • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger foran brakkebygget på østsiden av sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
    • Elbil-parkering finnes foran brakkebygget på østsiden av sykehuset, som har fire ladestasjoner.
    • Handikap-parkering​​ finnes nær inngangen til sykehuset.​ HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.

    Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

    På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

    Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

    Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

    Praktisk informasjon

    Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. 

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. I enkelte tilfeller er pasienten fritatt fra å betale egenandel for den polikliniske helsehjelpen.​ 

    Les mer om egenandel og frikort

    ​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

    Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

    Les mer om rett til tolk

    ​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".