Undersøkelse
Tverrfaglig utredning av langvarige smerter
Pasienter med langvarige smertetilstander som ikke skyldes kreft kan henvises og vurderes tverrfaglig ved en smertepoliklinikk.
Utredningen innebærer en konsultasjon hos de forskjellige fagpersonene i utredningsteamet. Teamet består av flere faggrupper som lege, fysioterapeut og psykolog. Fastlegen kan henvise deg til en slik smerteutredning etter at du først har vært igjennom aktuelle tiltak som er tilgjengelig i kommunehelsetjenesten.
Henvisning og vurdering
Vi ønsker henvisning fra fastlege.
Før henvisning sendes skal du ha vært utredet og forsøkt behandlet av fastlege, kommunehelsetjenesten eller annen spesialistenhet i sykehuset. Det innebærer blant annet vurdering og eventuelt behandling ved organspesifikke poliklinikker i sykehuset.
Henvisning sendes til Fysikalsk medisinsk poliklinikk.
Før
Sammen med innkalling får du et spørreskjema. Det må fylles ut og sendes tilbake i god tid før timen din. Svarene bruker vi til å finne ut mest mulig om din tilstand.
Vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Hvis du har informasjon om eventuell behandling og medisiner du har prøvd tidligere, ber vi om du tar med det også. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette.
Under
I løpet av den tverrfaglige utredningen møter du vanligvis lege, psykolog og fysioterapeut. Ved behov kan du også møte sosionom, sykepleier eller anestesilege. En tverrfaglig utredning foregår vanligvis over flere dager.
Legen kartlegger ditt smerteproblem og andre helseforhold som kan ha en betydning for dine plager.
Psykologen kartlegger hvilke strategier du har for å mestre dine smerter. Psykologen finner også ut om du har eller har hatt livsbelastninger som kan ha betydning for den aktuelle smertemestringen. Fysioterapeuten kartlegger hvordan smertene påvirker din funksjon i daglige aktiviteter, deltagelse i arbeid og sosialt liv.
Ved endt utredning samles du og teamet til en felles oppsummeringstime. Her vil teamet fortelle deg som sine vurderinger. Deretter diskuterer dere mulige behandlingsforslag. Etter endt utredning mottar henviser og /eler fastlege en tverrfaglig epikrise (beskrivelse) med et sammendrag av alle vurderinger som er gjort og tiltak som eventuelt er iverksatt/avtalt.
Det er to mulige utfall:
- Du får tilbud om oppfølging/behandling ved vår poliklinikk
- Vi anbefaler videre oppfølging i kommunehelsetjenesten eller ved annen sykehusavdeling
Ved vår poliklinikk kan du få oppfølging i gruppe og/eller individuelt i en begrenset periode. Ikke-medikamentelle tiltak og egenmestring står sentralt i vårt behandlingstilbud. Vi vurderer også medikamentelle tiltak når det er riktig.
Etter
Etter endt utredning vil enkelte pasienter følges opp ved vår poliklinikk, mens andre får sin oppfølging hos fastlege eller ved andre instanser i hjemkommunen eller annen enhet i spesialisthelsetjenesten.
Kontakt
Ottestad (rehabilitering)
Fysikalsk medisinsk poliklinikk
Vår åpningstid
- I dag 08:00 - 15:30
Ottestad (rehabilitering)
Jørgen Jensens veg 7
2312 Ottestad