-
NKROP er avviklet og rop.no er ikke lenger tilgjengeligNasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) ved Sykehuset Innlandet er fra 1. januar 2025 slått sammen med to andre kompetansetjenester i Helse Sør-Øst.Les mer om endringene og hvor du finner informasjon nå
Prabhjot Kour har disputert
NKROP-stipendiat Prabhjot Kour har forsket på hvordan menn med migrantbakgrunn med samtidig rus- og psykisk lidelse beskriver sine erfaringer med egen mestring og behandling i Norge. 14. juni forsvarte hun sin doktorgradsavhandling.

Foto: Privat
Prøveforelesning og disputas
Avhandlingen som ble forsvart har tittelen Through the eyes of immigrants and health professionals: Coping and treatment experiences of men of immigrant background living with co-occurring substance use and mental health problems in Norway (openarchive.usn.no).
Kour disputerte ved Universitetet i Sørøst-Norge, studiested Drammen.
Bedømmelseskomiteen
- Førsteopponent: Professor emeritus Sverre Nesvåg, Stavanger Universitetssykehus
- Andreopponent: Dosent Anu Castaneda, Universitetet i Helsingforsk
Administrator: Førsteamanuensis Vibeke Krane, Universitetet i Sørøst-Norge
Disputasleder: Professor Line Joranger, Universitetet i Sørøst-Norge
Veiledere
Hovedveileder: Førsteamanuensis Henning Pettersen, Høgskolen i Innlandet
Biveiledere: Professor Lars Lien, Høgskolen i Innlandet, NKROP og professor Stian Biong, Universitetet i Sørøst-Norge
Om doktorgradsprosjektet
Formålet med Kour sitt doktorgradsprosjekt har vært å kartlegge hva som kan bidra til og hva som hindrer behandling av samtidig rus- og psykisk lidelse blant innvandrere i Norge.
Temaet er belyst fra perspektivene til tjenesteytere, pasienter og pårørende. Det er gjennomført intervjuer og fokusgrupper med representanter fra tjenestene, pasienter og pårørende. Avhandlingen består av tre studier.
Studie 1
I den første studien var formålet å utforske hvordan menn med migrasjonsbakgrunn og rus- og psykiske lidelser opplever å leve med rus- og psykiske helseutfordringer i Norge.
Les forskningsartikkelen:
Studie 2
I sin andre forskningsartikkel intervjuet Kour 10 menn med migrasjonsbakgrunn om deres opplevelser i møte med norske rus- og psykiske helsetjenester.
Les forskningartikkelen:
Studie 3
Den tredje studien tar for seg perspektivet til ansatte i de norske helsetjenestene. Hva tenker de rundt behandling og oppfølging av innvandrere med rus- og psykiske lidelser.
Les forskningsartikkelen: