ImproFunc

Forbedring av hverdagsaktiviteter hos personer med schizofreni

I denne kliniske studien vil vi teste ut en behandling som går ut på å lære personer med schizofreni teknikker for å planlegge og gjennomføre hverdagsaktiviteter på en bedre måte. Hensikten med behandlingen er å forbedre dagliglivets funksjoner. Vi vil finne ut hva som er viktig for deg å bli bedre på og så vil vi velge en eller to aktiviteter vi skal trene på.

Om studien

Hensikten med behandlingen er å forbedre dagliglivets funksjoner. Vi vil finne ut hva som er viktig for deg å bli bedre på og så vil vi velge en eller to aktiviteter vi skal trene på.

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.04.2025 fram til 01.12.2028

Hvem kan delta?

Du som deltaker må ha en schizofrenidiagnose, være i en stabil fase uten medisinendring siste 2 måneder og være mellom 18 og 59 år gammel.

Du må ha problemer med kognisjon (hukommelse, oppmerksomhet, evne til planlegging etc.) eller oppleve å ha problemer med hverdagsfunksjoner, som for eksempel husarbeid, gjennomføring av skole- eller jobbaktiviteter, eller sosiale aktiviteter.

Du må ha en poliklinisk oppfølging fra spesialisthelsetjenesten eller være i en utskrivingsfase fra sengepost i Sykehuset Innlandet, da treningen vil foregå i ditt hjemmemiljø. I tillegg må du kunne snakke og forstå norsk.

Du kan ikke ha pågående rusmisbruk. Du kan heller ikke ha en betydelig fysisk funksjonshemming, mental retardasjon eller organisk hjernesykdom med betydelig funksjonstap.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Målet er å undersøke om en ergoterapibehandling kalt PRPP (Perceive, Recall, Plan and Perform) kan bedre din hverdagsfunksjon.

Dersom du deltar i studien, vil du sammen med en ergoterapeut finne ut hva som er viktig for deg å bli bedre på. Deretter vil dere velge en eller to aktiviteter dere skal trene på sammen.

Til sammen møtes dere for å trene på disse aktivitetene 8 ganger. Aktivitetene vil bli målt før og etter treningen, samt 3 og 6 måneder etter avsluttet trening. Ved disse tidspunktene vil vi også stille deg noen spørsmål i forhold til din helse, funksjon, sosial funksjon og opplevd bedring av livssituasjonen (recovery).

Alt vil foregå på din hjemmearena. Du vil få en kompensasjon på kr 1 000 for deltakelse ved gjennomføring av studien. Deltakelsen vil ikke koste deg noe.

Vær oppmerksom

Vi tror ikke det er noen ulemper forbundet med deltakelse, utover at det vil ta en del tid, og derfor vil kunne oppleves som slitsomt.

Treningen er imidlertid individuelt tilpasset, du vil kunne ta pauser underveis, og det er ikke noe tidspress. 

Pårørende skal være oppmerksomme på at treningen/behandlingen vil foregå på pasientens hjemmearena, som i boligen, på skolen eller på arbeidsplassen.

Kontaktinformasjon

Studien skal foregå på pasientens hjemmearena, men med pasienter tilknyttet eller i utskrivingsfase fra følgende enheter i Sykehuset Innlandet:

  • TIPS (Tidlig intervensjon for psykose)
  • Psykosesengepostene på Reinsvoll og Sanderud
  • DPS Gjøvik
  • Psykosepoliklinikken, DPS Elverum-Hamar

Samarbeidspartnere

NTNU i Gjøvik