Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

"Butikken" som aldri stenger

At sykehuskantina er mer enn fristende bagetter, varmretter og en bugnende salatbuffe var noe av det administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard fikk erfare da hun hospiterte i kantina på Gjøvik nylig.

Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen
Publisert 17.07.2025
Et par menn i hvite uniformer
​Hospiteringen ble innledet med en grundig omvisning og informasjon om kjøkken- og kantinepersonalets arbeidsoppgaver.

Der møtte hun engasjerte, effektive, serviceinnstilte og dedikerte medarbeidere som sørger for mat og drikke til pasienter ved alle sykehusets avdelinger. 

​– Vi har en omfattende matforsyning ut fra kjøkkenet her på Gjøvik, forteller seksjonsleder Hillevi Bolander Martinsen, mens hun leder an med raske skritt mot selve navet i husets matforsyningsmaskineri. 

Høy aktivitet

På klingende svensk gir hun hospitanten en omvisning i de litt bortgjemte, kompakte, men svært innholdsrike lokalene. 
 
En mann i hvit laboratoriefrakk
På et lite, men men godt systematisert lager, sørger kjøkkenpersonalet for at de har alt de trenger for å forsyne avdelinger og enheter de har ansvaret for på Gjøvik. 

– Vi fungerer som en liten butikk og forsyner sykehusets mange avdelinger og sengeposter med det de trenger av mat og drikke til pasientene. Vi har også ansvaret for matforsyningen til Solås, DPS og BUP her på Gjøvik, forteller hun. 

En gruppe kokker på et kjøkken
Bestillingslister fra avdelingene gjennomgås før de pakkes og gjøres klare for levering. 

I tillegg til å ta imot bestillingene fra avdelingene betjener de også buffetene i sengepostene med egne postverter, som har ansvaret for brød, pålegg, frukt, drikke og varmmat til pasientene. 

En gruppe mennesker i hvite laboratoriefrakker
Postvertene har ansvaret for de lokale kjøkkenavdelingne på de enkelte sengepostene. 
– Vi har varierte oppgaver, men også tydelige rutiner. Det er viktig for oss å gjøre det vi kan for å legge til rette for god mat og et sunt kosthold for pasientene, sier de ansatte, mens de effektivt får unna dagens gjøremål. 
 
Mens middagen kommer ferdig tilberedt fra produksjonskjøkkenet, lages desserter og spesialkost til allergikere og pasienter med særskilte behov lokalt på postkjøkkenet. 
 
Et par jenter som spiser mat
Hillevi viser hospitanten retter de tilbereder lokalt tilpasset ulike spesialbehov. 

– Vi strekker oss langt for å møte ulike behov. Å få god mat man tåler godt eller faktisk har lyst på, kan bety mye når man er syk har dårlig matlyst, sier Hillevi. 

Felleskap

Midt i all logistikk med tilberedning, pakking, levering og vasking legger de ansatte også vekt på felleskapet i egen avdeling. Et viktig fast innslag i hverdagen er samling til felles havregrøt til lunsj. 
 
– Det har blitt en veldig fin rutine. Vi har en liste der vi skriver opp hvem som har kjøpt med seg havregryn, slik at vi spleiser på ett grøtmåltid for dagen, forklarer de. 
 
En kokk på et kjøkken
Hospitanten tar oppvasken etter dagens felleslunsj. 
Alice Beathe blir invitert med og lot seg imponere av både grøten og avdelingen for øvrig. 
 
– Dere har all grunn til å være stolte over jobben dere gjør. Det er flott å se engasjementet dere viser for å yte god service og god mat til avdelingene. At god mat er viktig for god helse er godt kjent, og det er noe dere tar på stort alvor. Det betyr mye for pasientbehandlingen, sier Alice Beathe.