Flere LTMV-pasienter behandles hjemme

Det siste året har medisinsk poliklinikk på Gjøvik utvidet tilbudet sitt med avansert hjemmesykehus for flere pasienter med alvorlig respirasjonssvikt. Ordningen gjør at pasientene kan få avanserte undersøkelser hjemme hos seg selv, og dermed slippe innleggelse i sykehus.

Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen
Publisert 26.11.2024
En bærbar datamaskin på en seng
​Pasientene gir gode tilbakemeldinger på oppfølgingen de får hjemme.

Etter ett års drift får nå 40 av poliklinikkens pasienter med hjemmerespirator eller annen form for mekanisk pustestøtte sine kontroller og oppfølging av behandling hjemme. Det er om lag halvparten av pasientene med langtids mekanisk ventilasjon (LTMV) i sykehuset på Gjøvik sitt opptaksområde.

– Erfaringen så langt er veldig god, og vi håper på sikt å kunne gi dette tilbudet til alle aktuelle pasienter, sier avdelingssykepleier ved medisinsk poliklinikk på Gjøvik, Mari Klosbøle Evenstuen.

En gruppe mennesker iført hvite laboratoriefrakker og merker
Teamet ved politiklinikken som deltar i prosjektet med avansert hjemmesykehus.

Mange fordeler

To dager i uka reiser sykepleiere med spesialkompetanse fra poliklinikken hjem til pasientene som er inkludert i ordningen.

– I løpet av noen timer de to dagene utføres alle målinger og undersøkelser som ellers ville krevd minst to dager med sykehusinnleggelse, forteller seksjonsoverlege Astrid Kravdal. Og det er bare én av mange fordeler med hjemmesykehuset.

En person som bruker en bærbar datamaskin
Sykepleierne drar hjem til pasientene og gjennomfører ulike målinger og registrereinger, som ellers ville krevd sykehusinnleggelse.

– Det gir mange fordeler både for pasient og helsepersonell. Vi ser at kvaliteten på undersøkelsen blir bedre hjemme. En del av undersøkelsene gjøres under søvn, og de aller fleste pasientene sover langt bedre hjemme enn på sykehus. Sengepostene har også mange ansatte, og ikke alle er like godt kjent med alt det avanserte utstyret pasientene bruker. Ved behandling hjemme får helsepersonellet også mer ro og kan kun konsentrere seg om den ene pasienten, forteller hun.

Ved å unngå sykehusinnleggelse reduseres også risikoen for infeksjoner og ikke minst krevende transporter med mye utstyr for pasientene.

– Pasientene har også egne assistenter som er med under sykehusinnleggelser. I tillegg til mye utstyr innebærer det behov for ekstra plass, og ettersom det er lite enerom i sykehuset må ofte flermannsrom bennyttes, sier seksjonsoverlegen. 

Pasientgruppen følges opp med aktuelle målinger og legeundersøkelser to til tre ganger årlig. Det betyr at 40 pasienter som slipper to dagers sykehusinnleggelse reduseres antall liggedøgn på sykehus med over 200 til sammen. Inkludert personlige assistenter kan antall døgn dobles.

– For pressede sengeposter og økte ventetider for sykehusbehandling er det god ressursutnyttelse og tilby flere behandling hjemme, sier hun.

Tilbakemeldingen fra pasientene er også positive. 

Slik fungerer det

To dager i uka drar sykepleier fra lungepoliklinikken hjem til to pasienter. Den første dagen utfører sykepleierne ulike målinger som vekt, blodtrykk, oksygenopptak, blodgass, hosteevne og respiratorisk muskelstyrke.

En kvinne som gjør en velstelt tåneglelakk
Sykepleierne utfører ulike målinger og tester hjemme hos pasientene.

– I tillegg gjennomgår de og tilpasser alt utstyr og sjekker nødvendige innstillinger. Det er mange fordeler ved å gjøre dette hjemme hos pasienten, der utstyret brukes daglig, sier Mari Klosbøle Evenstuen.

Den første dagen gjennomføres også en digital konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog og med fysioterapeut. Sykepleierne klargjør deretter for målinger som skal gjennomføres under søvn.

 – Ut fra målingene blir det vurdert om det må gjøres tilpasninger i utstyret når sykepleier kommer tilbake dagen etter, forteller hun.

På dag to blir det også gjennomført en digital konsultasjon med lege.

Prosjektmidler og videreføring

Medisinsk poliklinikk på Gjøvik fikk prosjektmidler fra Helse Sør-Øst til å starte opp ordningen med avansert hjemmesykehus i fjor høst.

Det er tatt utgangspunkt i en modell utviklet ved Oslo Universitetssykehus, som etter oppstarten i 2020 har etablert ordningen i ordinær drift.

– Vi har i all hovedsak benyttet prosjektmidlene til innkjøp av nødvendig utstyr for å kunne utføre de nødvendige målinger hjemme hos pasienten. Vi har benyttet ordinære ressurser til å drifte hjemmesykehus-ordningen, slik at vi kan fortsette også utover prosjektperioden. For å inkludere flere pasienter vil det imidlertid være behov for å øke ressursene noe, sier avdelingssykepleieren. Hun er likevel tydelig på at det vil gi innsparinger på andre områder.

Det de fortsatt mangler på utstyrssiden er en egen bil. Det står høyt på ønskelisten.

– Enn så lenge benytter sykepleierne egne private biler når de besøker pasientene. Det er ikke en ønsket ordning i lengden, sier hun.

Fakta

LTMV regnes som en av de mest komplekse behandlingsformene i spesialisthelsetjenesten. Pasientgruppen er svært sammensatt med nærmere 40 ulike diagnoser. Det er blant annet pasienter med ALS, polio, adipositas hypoventilasjon, sentrale respirasjonsforstyrrelser, brystvegglidelser og KOLS.

Felles for gruppen er at den underliggende sykdommen kan føre til den alvorlige tilstanden respirasjonssvikt, som ubehandlet kan føre til akutt sykdom og i verste fall død.

Behandlingen for respirasjonssvikt er mekanisk pustestøtte, enten i form av en enkel pustemaskin koblet til pasienten via en maske, det vi kaller en BPAP, eller en respirator via en trakealkanyle.