Hoderystende dagsorden

Et samarbeidsprosjekt på tvers av faggrupper og avdelinger i Sykehuset Innlandet har satt behandling av hjernerystelser på dagsorden.

Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen
Publisert 02.01.2025
En mann som holder en smultring
Overlege og assisterende prosjektleder for Prosjekt idrettsmedisin, Kristian Holm.

Spesialfysioterapeut ved Fysikalsk medisin og rehabilitering ved Sykehuset Innlandet på Ottestad, Monica Kvamstad Dølgaard, tok høsten 2023 kontakt med Prosjekt idrettsmedisin på Lillehammer på bakgrunn av en bekymring for et økende antall unge idrettsutøvere som hadde langtidsplager som følge av hjernerystelser.

Dette ble starten på et samarbeidsprosjekt på tvers av faggrupper og avdelinger, som et år senere ser ut til å kunne nå langt ut over idretten og spesialisthelsetjenesten.

Kunnskap og kompetanse

– Dette er en pasientgruppe som Prosjekt idrettsmedisin har hatt fokus på de siste ti årene, og henvendelsen ga oss ideen om sammen å gjøre noe aktivt for å nå ut med informasjon som kunne gjøre idrettsmiljøene bedre rustet til å håndtere slike skader, forteller assisterende prosjektleder for prosjektet, overlege Kristian Holm.

Lege ved Idrettsmedisinsk poliklinikk på Lillehammer, Petter Sørensen, var også selvskreven å ta med i prosjektgruppa på bakgrunn av hans lange erfaring med denne typen problemstillinger.

Målsettingen ble tidlig definert til å øke kunnskapen slik at idretten og skoler med idrettslinjer skulle bli flinkere til å fange opp hjernerystelser, iverksette riktig behandling av hjernerystelser, og dermed redusere risikoen for langtidsplager.

– Prosjektet passet svært godt inn i Prosjekt idrettsmedisins målsetting om å jobbe aktivt for å fremme kunnskap og kompetanse om idrettsmedisin, både for helsepersonell, utøvere og støtteapparat og spre informasjon om forebygging, behandling og rehabilitering, forteller Holm.

Samarbeidet resulterte i at de tre i løpet av vinteren utarbeidet et flytskjema og informasjonsskriv om håndtering av mulige hjernerystelser, basert på de nyeste retningslinjer og kliniske erfaringer.

Diagram
Bildet illustrerer fra første idémyldring høsten 2023 til flytskjema presentert våren 2024.

Stor interesse

Temaet har vist seg å være svært aktuelt, og sammen har de skapt engasjement både lokalt og nasjonalt blant annet ved å arrangere webinarer med stor deltakelse.

I april arrangerte Olympiatoppen Innlandet og Prosjekt idrettsmedisin et webinar der kunnskapen og informasjonspakken ble presentert for den lokale idretten.

– Informasjonen ble også delt på Olympiatoppens nettsider i etterkant, slik at den var lett tilgjengelig for idrettsmiljøene, forteller Holm.

I november i år ble de invitert til å dele arbeidet sitt med et nasjonalt publikum da Norsk forening for Idrettsmedisin og fysisk aktivitet og Faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin arrangerte et eget webinar med tema «Hjernerystelser i idretten».

En gruppe mennesker som står foran en grønn vegg
Fra venstre: Overlege og assisterende prosjektleder for Prosjekt idrettsmedisin, Kristian Holm, spesialfysioterapeut Monica Kvamstad Dølgaard og lege Petter Sørensen. 

Over 300 påmeldte fulgte webinaret. Det Sykehuset Innlandet-utviklede flytskjemaet, informasjonsskrivet og webinaret blir lagt ut på skadefri.no. Dette er en nasjonal kunnskapsdatabase hvor idretten finner verktøy for håndtering og forebygging av skader. 

De tre initiativtagerne sier det er inspirerende at det som startet som en forespørsel ett år tilbake i tid nå er informasjon som er tilgjengelig for hele landet.

Fortsetter arbeidet

Alle de tre ildsjelene har fulle stillinger i Sykehuset Innlandet, og arbeidet med informasjonen rundt detektering og behandling av hjernerystelser kommer i tillegg til dette.

– Selv om dette arbeidet kommer på toppen av travle arbeidsdager er vi motivert til å fortsette. Nå er planen videre å få utarbeidet et felles pasientinformasjonsskriv for hjernerystelser i Sykehuset Innlandet. En idrettsrelatert hjernerystelse er ikke annerledes enn alle andre hjernerystelser, og prinsippene for håndtering er identiske. Bare i vårt foretak finnes det i dag mye ulik informasjon om dette, så det må være et mål at all informasjon er lik og faglig oppdatert, sier Kristian Holm.

Arbeidet er godt i gang og et utkast ble sendt til fagrådet for ortopedi rett før jul.

Deretter er målet å jobbe med å spre informasjonen til en annen stor og viktig målgruppe.

– Da må vi få budskapet ut til førstelinjetjenesten. De fleste pasientene oppsøker fastlege eller legevakt, så det er disse som gjør de fleste vurderingene av hjernerystelser. Hvis vi klarer å nå ut til både idretten, spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten med god og lik informasjon kan vi bidra til at flere får riktig diagnose og behandling tidlig, og for de få det gjelder også riktig behandling når symptomene strekker ut i tid, sier Holm. 

Han legger til at arbeidet er svært spennende.

– Det er utrolig inspirerende og artig å jobbe på tvers av profesjoner, arbeidssteder og erfaringer med å utvikle disse nye verktøyene for idretts- og helsearbeidere. Det inspirer til flere lignende prosjekter i fremtiden, sier han.