Høy effektivitet og faglig presisjon
Det ble en innholdsrik og variert dag for administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard da kirurgisk poliklinikk på Gjøvik sto for tur på hospiteringslista.

Arbeidsdagen var allerede i full sving da hospitanten meldte seg til tjeneste på vaktrommet, der hun ble tatt imot av avdelingssykepleier Elisabeth Horgen. Alice Beathe er godt kjent i poliklinikkens arealer fra en tid da gynekologisk avdeling disponerte disse, men får en oppdatering på dagens bruksområder.
Bred kompetanse
Hospitanten hilser raskt på sykepleiere, leger, fysioterapeuter som haster fram og tilbake i korridoren mellom ulike behandlingsrom.
– Vi har stor aktivitet, og flinke og dedikerte ansatte med mye spesialkompetanse innenfor ulike fagfelt, forteller Elisabeth.

I løpet av hilserunden får Alice Beathe et innblikk i hvordan poliklinikken hele tiden jobber med utvikle sine behandlingstilbud. Hun får blant annet høre om digital sårbehandling, der kommunal helsetjeneste utfører sårskift med veiledning fra poliklinikken på video, slik at pasientene slipper reise til sykehuset. Om kort tid startes også et nytt prosjekt med digital hjemmeoppfølging av protesepasienter.
Pasientkonsultasjoner
I løpet av de neste timene får hospitanten et godt innblikk i variasjonen hverdagen i poliklinikken har å by på. Hun slår følge med en av sykepleierne som skal ta imot en pasient med en sårproblematikk poliklinikken er bedt om å vurdere.
– Pasienten er henvist fra fastlege på bakgrunn av sår på føtter som forverres, får Alice Beathe forklart.

Sykepleierne finner fram nødvendig sterilt utstyr og innleder undersøkelsen av pasienten. Sammen med lege vurderer de at sårene og pasientens tilstand er slik at de ønsker å legge pasienten inn på sykehus for videre utredning og behandling.
Hospitanten ønsker pasienten god bedring og rekker noen skritt nedover korridoren før hun blir hentet inn til en kirurgisk stue der det klargjøres for en pasient som skal få fjernet føflekker. Derfra går turen rett over gangen der en spesialfysioterapeut venter en pasient som skal til oppfølgingstime etter en skulderoperasjon, før hun til slutt slår følge med sykepleier Merethe Linnerud Cambüken til gipsestua.
Merethe har videreutdanning som gipsteknikker, og skal i dag bytte gips på en uheldig pasient som har skadet tommelleddet.
– På skadepoliklinikken settes det på en god gammeldags kalkgips, da det er det beste i den akutte fasen. Nå skal du få en glassfibergips, som er lettere, får pasienten forklart. En liten trøst er at pasienten kan velge farge.
– Da blir det rosa, sier pasienten.
Med sikre og raske bevegelser legges gipsen på armen, før Merethe sjekker at den sitter som den skal og at fingrene kan beveges tilfredsstillende.
Variert og spennende
Før hospitanten avslutter dagen legges turen innom helsesekretærene, som er de pasientene møter først når de kommer til poliklinikken. Praten avbrytes av en jevn strøm av pasienter i luka, som enten møter opp til avtalt time, skal betale for undersøkelser og behandling, bestille drosje eller rett og slett spør om veien til en av sykehusets øvrige avdelinger.
– Det er ganske hektisk, men vi prøver hele tiden å gi god service og det er veldig koselig å møte så mange fine folk, sier de.

Alice Beathe takker for seg og slår fast at også dette ble en spennende og lærerik hospiteringsdag.
– Det er flott å se hvordan dere jobber effektivt med høy faglig kompetanse, i tett samarbeid mellom ulike spesialiteter, for å gi pasientene best mulig behandling. Godt samarbeid, faglig dyktighet og pasientfokus er kjernen i god pasientbehandling, og det har jeg vært vitne til her i dag, sier hun.