Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En person i en kirurgisk skrubb

Høy effektivitet og kirurgisk presisjon

Administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard var spent da hun møtte opp til hospitering hos anestesi ved sykehuset i Elverum, og dagen skulle vise seg å bli både innholdsrik og spennende.

Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen
Publisert 30.06.2025
Sist oppdatert 01.07.2025
Det er allerede høy aktivitet når avdelingssykepleier Inger Johanne Lindholm tar imot hospitanten og viser vei til garderoben. Hun kan fortelle om en travel natt, i en avdeling med beredskap døgnet rundt. 
En gruppe mennesker i kirurgiske skrubb

– Nattevaktene har hatt både lårhalsbrudd og to akutte keisersnitt. Et nytt akutt keisersnitt er også i gang nå på morgenkvisten, forteller Inger Johanne, før hun viser vei innover i avdelingen.

Økt aktivitet

Hospitanten får en rask omvisning og hilser på både anestesi- og operasjonspersonalet på vei gjennom korridorene, med operasjonsstuer på rekke og rad.

Nederst i korridoren pågår dagens første av til sammen fire hofteproteseoperasjoner.

– Vi er veldig stolte av at vi nå har økt fra tre til fire hofteproteser på én dag, etter at vi sammen med kirurgene og operasjonsteamene har jobbet fram en god logistikk som gjør at vi kan ta unna enda flere pasienter, sier Inger Johanne, og avslører samtidig at Alice Beathe skal få være med på det neste inngrepet.

Et par menn i et rom

Nå klargjøres det for dagens andre hofteporteseoperasjon. Pasienten er allerede på vei.

Logistikk

For å øke kapasiteten er avdelingene avhengige av en god logistikk.

– Det er mange ledd som skal fungere for å få det til, men vi har klart å finne en god flyt sammen. Mens operasjonsteamet gjør seg ferdig med én pasient, klargjøres neste. På den måten unngår vi opphold mellom inngrepene, forklarer Inger Johanne, og viser vei til rommet der neste pasient venter.

Mens operasjonsstuen ryddes og vaskes etter forrige operasjon, blir pasienten trillet inn på forrommet, der anestesisykepleier og anestesilege gjør nødvendige forberedelser.

Leger på sykehusrom

Pasienten får satt en spinalbedøvelse, og vil være våken under hele inngrepet.

– Jeg gruer meg veldig til operasjonen, men gleder meg til å få det gjort, sier damen på benken.

Faglig presisjon

I det pasienten er klar, er også operasjonsstua klargjort, og pasienten trilles inn.

I løpet av få minutter er pasient pakket inn i sterile laken og duker, brett med alt nødvendig sterilt utstyr er dekket opp, nødvendig overvåkingsutstyr koblet til monitorene og ortoped Simen Bekkelund Oskal er klar til å gjennomføre inngrepet. 

En person i kirurgiske skrubb som jobber med en pasient

Ortopeden er klar til å foreta snittet for å komme til hofteleddet, som skal få protese.

Underveis forklarer han nøye hva som blir gjort. 

Området rundt hoften markeres og han gjør et snitt på utsiden av hofteleddet. Deretter fjernes den gamle hoftekulen ved hjelp av spesialverktøy, ødelagt vev fjernes for å etablere en frisk og god struktur som feste for det nye proteseleddet. 

Deretter forberedes hofteskålen på samme måte, ved å rense og forme beinet for at den kunstige hofteskålen skal passe perfekt. Protesen settes deretter på plass, og funksjonen testes før operasjonssåret lukkes og bandasjeres.

Et par personer i kirurgiske skrubb som jobber på en maskin

– Det har vært en enorm utvikling siden jeg sist var med på et slikt inngrep som assistentlege for mange år siden, slår en imponert Alice Beathe fast.

Hele inngrepet, fra første snitt til såret er lukket, tar kun 40 minutter. 

– Dette var et helt ukomplisert inngrep, slik det oftest er når det i utgangspunktet er friske pasienter uten andre faktorer som må tas hensyn til, forteller ortopeden. 

Sammen med sine kolleger ved avdelingen i Elverum utfører de disse inngrepene mens pasienten ligger på rygg.

En gruppe mennesker i kirurgiske skrubb som jobber med en pasient
– Det er en veldig effektiv operasjonsmetode som gir flere fordeler. Ved at vi kommer til uten å skjære i muskulatur har de fleste pasienter for eksempel mindre smerte og raskere bedring, forklarer han.

En fin opplevelse 

Mens operasjonsstua ryddes, spør hospitanten pasienten hvordan hun hadde hatt det underveis. 

– Det gikk strålende. Jeg er overrasket over hvor raskt det gikk. Jeg hadde musikk på ørene og opplevde ikke noe ubehag ved verken saging eller banking, sier hun, og slår fast at nervøsiteten i forkant var helt unødvendig. 

Operasjonsteamet bekrefter at protesepasientene er en svært takknemlig pasientgruppe. 

– Mange opplever en betydelig bedring i funksjonsnivå og livskvalitet etter inngrepet, etter langvarige plager i forkant, sier de. 

Takknemlig var også hospitanten da hun takket for seg.

En person i en kirurgisk skrubb

– Det har vært en veldig spennende og lærerik dag, med faggrupper som sammen har organisert arbeidet og logistikken på en måte som gir høy effektivitet, korte ventetider og trygge pasientforløp. Dere er et godt eksempel på at tett og godt samarbeid mellom ulike profesjoner har stor betydning for kvaliteten og utvikling av tjenestene våre, sier Alice Beathe.

Administrerende direktør på jobbskygging

Saken er del av en føljetong med glimt fra administrerende direktør Alice Beathe Andersgaards hospitering i Sykehuset Innlandets mange avdelinger.

I et ønske om å bli enda bedre kjent med ansatte og få enda bedre innsikt i alt det flotte arbeidet som blir gjort, deltar Andersgaard med bakgrunn i helseforetakets interne julekalender på jobbskygging 24 dager gjennom året.