Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hva er optimale vitaminnivåer for barn?

De anbefalte nivåene for folat og vitamin B12 blant barn har blitt endret ved flere norske sykehus. Men hva er egentlig riktig nivå, og hva er konsekvensene dersom nivåene blir feil?

Vegard Holt Sannesmoen
Publisert 25.04.2025
Sist oppdatert 28.04.2025
En baby i hvitt antrekk.

Foto: Sykehuset Innlandet HF

Vi mangler kunnskap om hva som er optimale vitaminnivåer for barn – ikke bare for folat og vitamin B12, men også for de fleste andre næringsstoffer.

Folat og vitamin B12 er helt nødvendige vitaminer for å sikre at barn vokser og utvikler seg som de skal.

Disse vitaminene er viktige for dannelsen av røde blodceller, bidrar til riktig utvikling av hjernen og sørger for at nervesystemet fungerer optimalt. Mangel på disse vitaminene kan føre til utviklingsproblemer og lav blodprosent, også kalt anemi.

Små barn har begrensede lagre av disse vitaminene og vokser raskt. Dette gjør dem spesielt utsatt for mangelsykdommer.

Hvordan står det til med disse nivåene hos barn i Norge?

Beate Solvik, portrett.

Foto: Kine Kruge Foto

Ernæringsfysiolog Beate Solvik

– Det er lite forskning på ernæringsstatusen til små barn, særlig førskolebarn, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Beate Solvik.

Hun ønsket å finne ut mer om nivåene av folat og B12 hos norske barn og fokuserte på dette i sitt doktorgradsarbeid ved Sykehuset Innlandet og Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Solvik tok utgangspunkt i data fra to studier. Den ene målte jodstatus og vurderte jodinntak bland 463 mor-barn-par i Innlandet fylke. 

Den andre startet i 2013 og er en av de største satsingene på helseeffekter av sjømat på helse i Norge. Studien inkluderer 232 barnehagebarn fra Bergen og ble utført av Havforskningsinstituttet.

Kostholdsdata og blodprøver fra disse forskjellige studiene ble brukt for å vurdere kostholdskilder og status på flere vitaminer blant barna.

Solvik fant at flere førskolebarn hadde lave folatnivåer.

– Det var overraskende at vi fant flere førskolebarn med lave folatnivåer i blodet. Det var heller ingen sammenheng mellom disse nivåene og hvor mye frukt og grønt de spiste, sier Solvik.

– Vi fant derimot at de som brukte kosttilskudd, hadde høyere nivåer av folat i blodet.

Ingen enighet om hva som er riktig nivå

To nyfødte tvillinger som sover.

Foto: Sykehuset Innlandet HF

Forskerne vet ikke hva det betyr at noen barn har lave verdier av folat og vitamin B12. Det er heller ikke enighet om hvor lave nivåer som er for lave.

– Ved flere norske sykehus har grenseverdiene for folat og vitamin B12 blitt endret de siste årene. Det gjør at flere barn vil bli kategorisert med folat- eller vitamin B12-mangel, men vi vet lite om konsekvensene av å ligge under disse nye grenseverdiene, sier Solvik.

Hun forklarer at det gjør det vanskelig å gi klare råd basert på funnene. De trenger mer forskning som undersøker vitaminstatus og eventuelle konsekvenser av utilstrekkelige nivåer og mangler.

– Vi trenger også mer data for å vurdere om funnene er representative for norske barn generelt, sier hun.