
Viktige spesialressurser
Ambulansetjenesten utfører mange og svært varierte oppdrag. Av og til kreves spesielt utstyr utover det som er standard i ordinære akuttambulanser, i tillegg til spesialkompetanse hos ambulansepersonellet.
Ambulansetjenesten utfører mange og svært varierte oppdrag. Av og til kreves spesielt utstyr utover det som er standard i ordinære akuttambulanser, i tillegg til spesialkompetanse hos ambulansepersonellet.
I Sykehuset Innlandet har vi en unik ekstraberedskap, med tre egne spesialressurser.
To av spesialambulansene har nødvendig utstyr for såkalte CBRNE-hendelser, altså håndtering av ulykker og hendelser med kjemiske stoffer, biologisk agens, radioaktiv og kjernefysisk stråling eller brannfarlige og eksplosive kjemikalier. Den tredje ressursen er en beredskapsbil utstyrt for storulykke og masseskade, eller andre langvarige og krevende oppdrag med mange involverte.
Spesialressursene er stasjonert på Gjøvik, Lillehammer og Elverum, men har alle hele Innlandet som dekningsområde.
Tre ansatte har et særskilt ansvar med å koordinere ressursene og bidra til at kompetanse deles og opprettholdes internt blant øvrige ansatte på de ulike ambulansestasjonene.
– Disse spesialressursene har stor verdi for tjenestene våre, i en tid der det dessverre er et økende behov for denne type beredskap. Ressursene er etablert gradvis siden 2018, gjennom et spesielt engasjement og flere dedikerte ansatte, sier avdelingssjef for ambulanseavdelingen i Sykehuset Innlandet, Ingvild Grønnerud.
Mange ansatte fortjener honnør for å ha bidratt til at vi i dag har disse ressursene, både i form av utstyr og mye viktig kompetanse.
Beredskapsbilen og CBRNE-ressursene har alle mye spesialutstyr og jevnlige øvelser på ulike scenarioer er viktig.
– Fordi dette er utstyr som ikke benyttes daglig i ordinære ambulanseoppdrag er det viktig at ansatte trener jevnlig på prosedyrene knyttet til spesialressursene, slik at de er kjent med både utstyret og bruken den dagen det blir behov, sier Grønnerud.
For å beskytte både pasienter og personell mot farlige stoffer, er CBRNE-ressursene utstyrt med personlig verneutstyr som heldekkende drakter, gassmasker med filter eller pusteluft, og kjemikaliebestandige hansker og sko. Alt utstyret må være tilpasset rask innsats under krevende forhold, og ansatte må være trygge på riktig bruk av utstyret.
Ambulansen har også med seg utstyr for dekontaminering, altså rensing av pasienter og personell. Dette inkluderer bærbare dusjer, spesialsåper og beholdere for forurenset klær og utstyr.
Beredskapsambulansen er et slags mobilt beredskapslager med utstyr beregnet for masseskadehendelser og situasjoner der helsepersonell og andre nødetater må jobbe over tid, ofte under krevende forhold.
Bilen har ingen båreplasser, men mye medisinsk og logistisk utstyr som kan støtte innsatsen på skadestedet.
I bilen finnes blant annet oppblåsbart varmetelt, mye akuttmedisinsk forbruksmateriell for behandling av mange pasienter samtidig, bårer, lys og varmeløsninger, kommunikasjonsutstyr, batteripakker, og utstyr som refleksvester, hjelmer, hansker, hodelykter og mye mer.
Spesialressursene er et supplement til øvrige ressurser og nødetater, og ikke en erstatning.
Sykehuset Innlandet har tett samarbeid med øvrige nødetater, og bistår med spesialressursene ved behov både i og utenfor innlandet.
– De bisto blant annet under skredet i Gjerdrum tilbake i 2020. De siste årene har det vært en økning i relevante oppdrag i Innlandet, for eksempel under ekstremværet Hans, ulike branner og gassrelaterte hendelser og i forbindelse med funnet av en bombe fra 2. verdenskrig ved Terningmoen i Elverum i mars, forteller Ingvild Grønnerud.
Hun er stolt over den spesialkompetansen ambulansetjenesten i Innlandet har bygd opp og det engasjementet de ansatte viser for å øke beredskapen.
– Så robuste spesialressurser med så mye kompetanse i egen avdeling er unikt. Det er mange fagmiljøer i andre regioner som ser til oss for å lære og for å hente inspirasjon til egne tjenester, sier hun.