Sykepleier triller en sykehusseng i korridor.

Ventetider

Sykehuset Innlandet arbeider for å redusere tiden pasientene våre må vente på utredning og behandling. Arbeidet i Sykehuset Innlandet er en del av det nasjonale ventetidsløftet, et initiativ fra Regjeringen for å redusere ventetidene ved sykehusene i landet.

Hva er ventetider?

  • Når en pasient blir henvist til sykehuset, og har rett til nødvendig helsehjelp, vurderer helsepersonell hvilken frist avdelingen skal ha for å gi pasienten en første vurdering eller behandling, blant annet etter faglige retningslinjer, alvorlighet og hast.
  • For alle fagfelt vil det være slik at pasientar som må ha rask hjelp, får kortere frist til og tidligere time enn pasientar som kan vente lenger. 
  • Noen tilstander bør vurderes samme dag, mens andre kan og må vente lenger.

 

Mål for ventetider

Målet er å sørge for en nedgang i gjennomsnittlig ventetid i 2024 og 2025, slik at vi får en markant reduksjon i ventetider og legger til rette for å nå de langsiktige målene som er definert i Nasjonal helse- og samhandlingsplan:

  • 50 dager innen somatikk
  • 40 dager for psykisk helsevern voksne
  • 35 dager for barne- og ungdomspsykiatri
  • 30 dager for tverrfaglig spesialisert rusbehandling

Ventetidsløftet

I Statsbudsjettet for 2024 og i Oppdragsdokumentet 2024 er det lagt føringer for å redusere ventetidene. Regjeringen, ved helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, lanserte ventetidsløftet 13. mai 2024.  

Det er gitt følgende føringer for områdene tiltakene skal rettes mot:   

  • tjenestene har pasienter med alvorlige tilstander med høy risiko for forverret helse ved lange ventetider   
  • tjenestene har mange pasienter på venteliste og/eller i forløp   
  • tjenestene har lang ventetid  

Det skal legges vekt på tiltak som gir varige effekter, og som ivaretar de ansatte og arbeidsmiljø.  

Partene som skal jobbe sammen om ventetidsløftet er regjeringen, Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Den norske legeforening, Delta, Psykologforeningen, Spekter, Virke, NHO Geneo, Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Vest og Helse Sør-Øst RHF. 

I revidert nasjonalbudsjett 2024 foreslo Regjeringen å bevilge 400 millioner kroner til ettårige ventetidstiltak nasjonalt, gjennom ventetidsløftet. Helse Sør-Øst RHF behandlet i styresak 051-2024 «Fordeling av tilskudd i fremlagt Revidert nasjonalbudsjett 2024 og plan for arbeidet med reduserte ventetider» fordeling av deler av denne bevilgningen. Sykehuset Innlandet fikk tildelt 22,8 millioner kroner til arbeidet med ventetidsløftet. 

Det er etablert et regionalt prosjekt for å bistå helseforetakene med å redusere ventetider og fristbrudd og bidra til varig reduksjon. Arbeidet skal kartlegge, vurdere og igangsette tiltak for å nå målet med reduksjon av ventetider og fristbrudd.  

Styringsgruppen i Helse Sør-Øst ledes av administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, og består av de administrerende direktørene i helseforetakene, konserntillitsvalgte, konsernverneombud og brukerrepresentanter.  

Prosjektet vil understøttes av et regionalt prosjektsekretariat.  

Prosjektet vil også benytte flere referansegrupper, blant annet regionalt fagdirektørmøte. 

Det etableres et prosjekt i Sykehuset Innlandet som skal arbeide med kortsiktige og langsiktige tiltak for å redusere ventetider og fristbrudd. Prosjekteier er administrerende direktør, Alice Beathe Andersgaard. 

Styringsgruppe 

Styringsgruppe består av ledergruppen i Sykehuset Innlandet, foretakstillitsvalgte, foretaksverneombud og representant fra brukerutvalget.  

Prosjektsekretariat 

Det etableres et prosjektsekretariat ledet av direktør medisin og helsefag, med representanter fra medisin og helsefag, HR, økonomi og kommunikasjon. 

Prosjektleder i divisjon 

Alle divisjoner oppnevner egen prosjektleder som har ansvaret for tiltaksarbeidet i egen divisjon og samarbeid med prosjektkoordinator og prosjektsekretariat. Ansatte skal involveres i tiltaksarbeidet. 

Referansegrupper 

  • Lokalt nettverk for pasientadministrativ kvalitetskontroll (PASK) 
  • Fagrådsledermøtet 
  • Fagråd 

Prosjektkoordinator 

Koordinerer tiltaksarbeidet mellom alle ledd i prosjektorganisasjonen og har ansvar for leveranser til styringsgruppen, med støtte fra prosjektsekretariatet.

Sist oppdatert 10.07.2024