Behandling
Habilitering ved cerebral parese hos voksne
Cerebral parese (CP) er en utviklingsforstyrrelse som skyldes en skade i hjernen som har oppstått før fødsel, i forbindelse med fødsel eller innen to års alder. Skaden medfører bevegelsesvansker i ulik grad, og ofte følgetilstander som epilepsi, sanseforstyrrelser, spesifikke eller generelle lærevansker og kommunikasjonsutfordringer.
Selv om hjerneskaden ved cerebral parese er stabil, vil symptomene kunne endre seg over tid. Voksne med CP kan oppleve endringer i ulike funksjoner/funksjonsfall. Dersom vanskene er så omfattende at det er behov for bistand fra spesialisthelsetjenesten, kan det henvises til habiliteringstjenesten for voksne (HAVO).
Før
Før du kommer til avtale om utredning i HAVO bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om din utvikling og funksjon når det gjelder for eksempel:
- bevegelse/motorikk
- språk, kommunikasjon og samhandling
- hukommelse, oppmerksomhet og evne til læring
- dagliglivets aktiviteter – slik som forflytning, spising og påkledning
- smerte, trettbarhet og søvn
- skole/arbeid og fritid
Ved behov kan du ha med ledsager. Den du eventuelt har med deg bør kjenne deg godt.
Har du hjelpemidler som brukes jevnlig, så ta dem med til avtalen i HAVO. Dette kan være hjelpemidler for forflytning, kommunikasjon eller annet.
Undersøkelse hos lege og fysioterapeut kan innebære at du må kle av deg noe. Det kan derfor være fint å ta med for eksempel en shorts og en ermeløs trøye.
Under
Når du kommer til HAVO, vil du bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem du vil møte. Som regel vil du møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, sykepleier, ergoterapeut, fysioterapeut og sosionom.
Utredning kan bestå av samtaler, tester, observasjoner og undersøkelser.
I løpet av utredningen kan det komme fram behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. HAVO vil i så fall sørge for videre henvisning.
Etter
Du vil få informasjon om resultatene fra utredningen.
Det er kommunen/bydelen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HAVO i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging vil bli vurdert i samråd med deg og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Det blir utarbeidet en rapport som oppsummerer utredningen. Dersom det er aktuelt med videre oppfølging i HAVO, vil dette komme fram i rapporten. Rapporten blir sendt til deg og til den som har henvist.