Behandling
Habilitering ved bruk av tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemming
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester gir kommunen anledning til å fatte vedtak om bruk av tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemming. Bruk av tvang og makt kan da gjelde i konkrete og beskrevne situasjoner hvor en person utsetter seg selv eller andre for vesentlig skade. Spesialisthelsetjenesten skal bistå kommunen i dette arbeidet.
Tvang vurderes å foreligge når en tjenestemottaker motsetter seg tiltaket, når tiltaket er så inngripende at det uansett må regnes som tvang eller makt, eller at det benyttes teknisk innretning med inngripende varslingssystem.
Dersom du har en utfordrende atferd som innebærer fare for vesentlig skade, må kommunen forsøke å tilrettelegge tjenestetilbudet ditt bedre. Det må også undersøkes hva atferden kan skyldes, som for eksempel sykdom eller smerter. Årsakene er ofte mange og sammensatte. De som følger deg opp i det daglige må ofte endre måten de møter deg på. Dette kalles miljøterapeutisk behandling. Helt unntaksvis kan de bruke tvang for å forhindre at atferden din fører til skader, men da stiller Helse- og omsorgstjenestelovens kapittel 9 mange krav. Først og fremst må det være dokumentert at andre løsninger og tiltak basert på frivillighet er forsøkt og funnet utilstrekkelig.
Bruk av tvang kan bare skje som en siste utvei for å avverge vesentlig skade. Spesialisthelsetjenesten har plikt til å bistå kommunen i dette arbeidet. Ved behov for slik bistand kan det henvises til habiliteringstjenesten.
Før
Beskyttelse gjennom bruk av tvang og makt kan bare skje overfor personer med psykisk utviklingshemming. Dette krever at det er gjort en kognitiv utredning, og at det er fastsatt en diagnose av spesialisthelsetjenesten.
Du skal ha fått oppnevnt verge som skal være personlig rådgiver og ivareta dine interesser knyttet til situasjoner med vedtak om bruk av makt og tvang.
Før vedtak om tvang og makt kan fattes, skal andre løsninger som ikke innebærer tvang og makt være prøvd og vurdert.
Under
Vedtak om bruk av tvang og makt fattes av en vedtaksansvarlig i kommunen hvor du bor. Habiliteringstjenesten er rådgivende samarbeidspartner i kommunens arbeid med vedtak. Dette samarbeidet skal også involvere deg, dine pårørende og din verge.
Habiliteringstjenesten vil som regel ha behov for å observere deg sammen med tjenesteyterne i kommunen for å kartlegge årsaker til den utfordrende atferden. Det kalles funksjonelle analyser.
Det kan være aktuelt å kartlegge om du har somatisk sykdom, et spesielt syndrom eller psykiske lidelser som påvirker symptombildet. Dersom det er tvil om graden av utviklingshemming, kan psykologen foreta en evneutredning. Dette er viktig for at du skal få mest mulig tilpasset hjelp.
Det kan bli aktuelt at psykolog foretar en vurdering av om du har beslutningskompetanse. Dersom du har beslutningskompetanse kan du selv samtykke til tiltak som ikke er veldig inngripende, uten at vedtak om tvang og makt er nødvendig. Kommunen må i stor grad vektlegge om du ønsker slike tiltak, eller ikke, og habiliteringstjenesten vil delta i en helhetsvurdering av dette.
Når kommunen har fattet vedtak om bruk av tvang og makt, skal vedtaket overprøves hos Fylkesmannen før tiltakene iverksettes. Habiliteringstjenesten gir en skriftlig uttalelse om kommunens vedtak til Fylkesmannen. Denne uttalelsen gir en vurdering av om lovens krav er oppfylt, og om tvangstiltakene er faglig og etisk forsvarlige.
Etter
Når Fylkesmannens overprøving foreligger, vil habiliteringstjenesten gå gjennom denne med kommunen, og avklare videre samarbeid med deg, pårørende, verge og kommunen i vedtaksperioden. Det er hjemkommunen din som har ansvaret for gjennomføring av tiltakene.
Det kan i løpet av en vedtaksperiode være aktuelt å gjenta undersøkelse og vurdering av deg og din livssituasjon. Videre kan behandling eller veiledning/opplæring av deg og kommunale tjenesteytere være aktuelt. Samarbeidet skal evalueres og tilpasses underveis.
Ved slutten av vedtaksperioden deltar habiliteringstjenesten på sluttevaluering. Da tas det beslutning om vedtak kan avvikles, eller om det skal fattes vedtak for bruk av tvang og makt for en ny periode.