Kulturformulerings-intervjuet

Kulturformuleringsintervjuet (KFI) er et klinisk verktøy i personsentrert og kultursensitiv kommunikasjon. Ved Forskningssenter for eksistensiell helse er forskning på implementering av KFI i ulike kliniske kontekster et hovedsatsningsområde.

Last ned KFI

Kulturformuleringsintervjuet er tilgjengelig i PDF-format. Intervjuet brukes til å gjøre en kulturell vurdering. 

Last ned intervjuet (PDF)
Skikkelse

Lær om KFI

Skal du benytte verktøyet i klinisk sammenheng? Vi har samlet informasjon om å anvende intervjuet og nyttige ressurser.

KFI i klinisk bruk
Form, bakgrunnsmønster

Intervjuet kommer fra den amerikanske diagnosemanualen for psykiske lidelser DSM-5 TR og ble oversatt til norsk med støtte fra Helsedirektoratet i 2015. Hensikten med KFI er å styrke pasienters stemme i kliniske kontekster, relatert til utredning, behandling og omsorg.

KFI kan anvendes med alle pasienter uavhengig av kulturell bakgrunn. Internasjonalt har KFI primært blitt brukt med pasienter som tilhører minoritetsgrupper, og som søker hjelp i psykisk helsevern. Resultatene viser at KFI bidrar til å styrke alliansen mellom pasient og kliniker, og at intervjuet er klinisk nyttig, akseptabelt og gjennomførbart for både pasienter og klinikere. Studier i Sverige med både minoritets- og majoritetspopulasjoner i psykiatri viser de samme resultatene. Vårt forskerteam har vært involvert i disse studiene.

I vår forskning i Norge vektlegges inklusjon av majoritetspopulasjoner fra ulike kliniske kontekster for å utforske hvordan KFI fungerer for disse. De kliniske kontekstene omfatter enheter i både psykisk helsevern og somatikk, samt et bredt aldersspenn fra ungdom, voksne og til eldre pasienter. 

Forskningsprosjekter ved Forskningssenter for eksistensiell helse

KFI-forskningen omfatter et pilotprosjekt og et implementeringsprosjekt.

Hensikten i pilotprosjektet er å teste efficacy av kjerneintervjuet med 16 spørsmål i ulike kliniske sammenhenger i Norge. Efficacy forstås som gjennomførbarhet, akseptabilitet og klinisk nytteverdi for pasienter og klinikere. Dette er i samsvar med internasjonale feltstudier med base ved Columbia University, Medical Center, NY, hvor KFI ble testet for DSM-5.

Metoden fra disse studiene er tilpasset prosjektet av professor Valerie DeMarinis, og den inkluderer kulturell analyse av klinisk kontekst, KFI-opplæring og efficacy-evalueringer av klinikere og pasienter på forskjellige stadier i behandlingsprosessen.

I pilotprosjektet inngår tre prosjekter innen følgende fagområder:

  • Rehabilitering, alderspsykiatri og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
  • Barne- og ungdomspsykiatri (BUP)
  • Palliasjon (hospice)

Pilotprosjektet er i tråd med sentrale mål i Sykehuset Innlandet om å drive klinisk pasientrettet forskning samt å styrke det tverrfaglige forskningssamarbeidet. Det ble startet før covid-19-pandemien og er pågående.

Implementeringsprosjektet er initiert av to kliniske kontekster fra pilotprosjektet ut ifra målsettingen om å anvende KFI med alle pasienter. Prosjektet ble startet i 2022 og er pågående.

Pågående forskningsprosjekter

Skal du forske på KFI?

Vi har utviklet en opplæringsmetodikk som gjelder for klinikere som skal intervjue pasienter med KFI. 

Metodikken består av tre deler: forberedelse, simuleringstrening/rollespill og veiledning/feedback. Alle KFI-prosjekter i Sykehuset Innlandet følger denne opplæringsmetodikken.

Ønsker du mer informasjon om metodikken? Ta kontakt med oss. 

Sist oppdatert 07.02.2025