Diagnose
Tidlig intervensjon ved psykose (TIPS)
Tidlig oppdagelse eller tidlig intervensjon er både forebyggende arbeid, utredning og behandling. Hovedmålet er å gjøre en innsats tidlig i sykdomsutviklingen. Målgruppen er barn, unge og voksne.
Mange som får psykosesymptomer har ofte slitt med psykiske problemer lenge før de får hjelp fra spesialisthelsetjenesten. Søk hjelp så tidlig som mulig, da er sjansen for å bli frisk større.
Tidlig intervensjon ved psykose kan hindre, mildne eller forsinke utbrudd av psykose dersom behandling starter på et tidlig tidspunkt i sykdomsutviklingen. Varighet av ubehandlet psykose bør være så kort som mulig, og helst ikke over 4 uker. Der hvor behandling settes inn tidlig, reduseres selvmordsfaren og øker muligheten for å bli frisk.
Ved en psykose har man ofte vanskelig for å sette ord på det som skjer. Det betyr at pårørende, lærere, helsesøster, fastlege eller andre ofte må stille deg spørsmål som hjelper deg til å sette ord på det du sliter med. Vi hjelper deg med å skaffe hjelp.
Henvisning og vurdering
Enhet for tidlig intervensjon ved psykoser (TIPS) består av to team.
- TIPS Sanderud tar imot henvisninger fra Hedmark og Oppland for de som er under 18 år, samt fra Hedmark for de over 18 år.
- TIPS Reinsvoll tar imot henvisninger fra Oppland for de over 18 år.
Utredning
Ved tegn på psykose bør utredning komme i gang raskt. Hensikten med en utredning er å finne ut hva som skal behandles. En utredning varierer noe fra pasient til pasient. Utredningsløp foregår i ulikt tempo, men alle skal gjennom punktene under.
Behandling
Det er viktig å komme i gang med behandling tidlig. Uten behandling kan symptomene bli mer alvorlige og behovet for behandling mer omfattende.
Så langt det er mulig og forsvarlig, kan du velge mellom ulike behandlingsalternativer, også medisinfri behandling. Din medvirkning i egen tilfriskningsprosess bidrar til at du opplever større kontroll over eget liv. Det er derfor viktig for oss at du tar del i din egen tilfriskningsprosess, og forteller oss hva du ønsker hjelp til.
Følgende behandlinger kan gis:
- Ukentlige samtaler i poliklinikk
- Døgnopphold ved SI Reinsvoll eller SI Sanderud
- Behandling ved barne- og ungdomspsykiatri (BUP) i din kommune
- Behandling ved distriktspsykiatrisk senter (DPS) i din kommune
- Behandling ved avdeling for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
TIPS Innlandet har et bredt faglig miljø og tilbyr forskjellige behandlingsmetoder.
Behandlingsmetodene er anbefalt i nasjonale retningslinjer fordi forskning viser at de har god effekt når du sliter med psykose. Noen behandlingstilbud anbefaler vi alle som får døgn- eller poliklinisk behandling hos TIPS Innlandet. Andre behandlingsmetoder kan vi enes om med utgangspunkt i hva du trenger og ønsker.
Du og din terapeut går igjennom de behandlingsalternativene du har. Du står fritt til å velge, så langt det er forsvarlig, den eller de behandlingsformene du tenker passer for deg. Under finner du listet opp hvilke behandlingstilbud vi har.
Oppfølging
Det lages individuelle oppfølgingsplaner. En oppfølgingsplan kan ha alt fra to til fem års perspektiv. Oppfølging handler om å gi pasienten større ansvar for egen helse.
Sammen med pasienten, fagpersoner i pasientens kommune og personell fra spesialisthelsetjenesten lages det en plan for oppfølgingen. Det er viktig at behandlingsmetoder som er påbegynt og virksomme opprettholdes.
I oppfølgingsfasen er det sentralt å sikre at pasienten gjenopptar studier, jobb eller annet som oppleves som relevant. Å få ryddet i økonomien viser seg også å være til stor hjelp for mange.
Her er noen verktøy som kan brukes:
- Individuell plan
- Kriseplan MINPLAN
- Varseltegn for pasienten
- Varseltegn for pårørende
- Individuell jobbstøtte
Ulik oppfølging
Pårørende
Nyttige lenker
psykose-bipolar.noRegional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose (oslo-universitetssykehus.no)
Regionalt senter for psykoseforskning (tips-info.com)
Pasient- og brukerombudet (helsenorge.no)
Kontakt
Sykehuset på Sanderud
Enhet for tidlig intervensjon ved psykoser
Vår åpningstid
Vår besøkstid
Sykehuset på Sanderud
Peter Skredders veg 34
2312 Ottestad