Behandling
Tvilling (sacralcyste) - operasjon
Tvilling (sacralcyste) er en betennelse som starter i hår- og talgkjertler i midtlinjen der ryggen går over i «rumpesprekken». Med tiden danner det seg en byll i dette området. For mange er operasjon nødvendig.
Før
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
På sykehuset blir du tatt imot av sykepleier. Mens du venter på operasjon får du snakke med anestesilege og kirurgen som skal operere deg.
Under
Akutt byll-operasjon
Dersom det foreligger en akutt byll, får du lokalbedøvelse før vi skjærer en åpning i byllen og tømmer den. Legen må så skrape hulrommet rent for løshår og hudavfall.
De neste dagene er det avgjørende at du holder området rent (daglig dusj) og skifter bandasje daglig. Etter cirka en uke vil betennelsen vanligvis gå over. Over 90 prosent blir bra etter en slik tømning.
Operasjon av kronisk pilonidalsykdom
Har du hatt langvarige plager med stadige oppblussinger, kan det kreves et litt større inngrep. Inngrepet blir gjort i narkose med lokalbedøvelse i såret. Det finnes flere måter å gjøre dette på, og nye teknikker har ført til bedre resultater.
Det overflatiske hudlaget som inneholder hulrom og kanaler blir fjernet. De nyeste teknikkene innebærer også en liten plastisk korreksjon slik at huden i det aktuelle området får luft og unngår trykk og skade. Som regel vil sårene kunne sys sammen, noe som gir lite smerter og rask bedring. Ofte blir det lagt inn et lite dren, som fjernes neste dag.
Etter
Det er vanlig å ha noe vondt etter operasjonen. Behovet for smertestillende varierer, men vi anbefaler å ta smertestillende regelmessig de første dagene, og deretter ved behov. Du får resept på smertestillende medisiner og anbefalt dosering.
Som regel kan du reise hjem samme dag. Behovet for sykmelding er varierende og avhenger av ditt yrke. Vanlig sykmeldingsperiode er 1-2 uker. Eventuell forlengelse av sykmelding skjer hos fastlege.
Du kan være i ganske normal aktivitet når du kommer hjem, men bør tilpasse aktivitet og belastning i forhold til smerter. Ligg helst på siden for å avlaste operasjonssåret. Unngå å sitte i løpet av de to første ukene, for å unngå at såret sprekker opp før det har grodd.
Du kan spise vanlig mat, men det kan være en fordel å holde avføringen myk slik at du slippe å sitte lenge på toalettet. Avføringsmidler som Laktulose eller Duphalac kan du kjøpe reseptfritt på apoteket.
Stingene fjernes etter cirka 2-3 uker.
På de fleste sykehus blir du kallt inn til kontroll og stingfjerning hos kirurgen som opererte deg. Du blir fulgt opp med kontroller inntil såret har grodd.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du opplever:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Sykehuset på Tynset
Kirurgisk avdeling, Tynset
Oppmøtested
Henvend deg til Servicetorget ved hovedinngangen.
Vår besøkstid
-
I dag
- 15:00 - 16:00
- 19:00 - 19:30
Sykehuset på Tynset
Sjukehusveien 9
2500 Tynset