Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskningsprosjekt

Hvordan har personer med ROP-lidelse mestret koronapandemien?

ROPforsk undersøker hvordan koronapandemien har virket inn på livet til personer med ROP-lidelse.

Personer med ROP-lidelser er blant de mest sårbare i vår samfunn, de har ofte dårlige levekår, økonomiske utfordringer, sosiale problemer og er lite integrert i samfunnet. 

Personer med en ROP-lidelse kan anses som del av risikogruppen for covid-19. Hvis de blir akutt syke av grunnlidelsen sin kan de ha vanskeligheter med å følge opp smitteverntiltak og andre retningslinjer i forbindelse med pandemien. ROP-pasienter har i utgangspunktet en nesten fire ganger så høy mortalitetsrate som den generelle befolkningen.

Under pandemien har mange lavterskeltilbud for personer med en ROP-lidelse i perioder vært redusert eller helt stengt. Dette skaper nye utfordringer for personer som i utgangspunktet har det vanskelig.

Formålet med dette prosjektet er å undersøke hvordan covid-19 har påvirket livet til personer med ROP-lidelse når det gjelder livskvalitet, helsetjenesteforbruk, morbiditet og mortalitet samt legemiddelforbruk.  

Det benyttes kvalitative metoder (fokusgruppe og dybdeintervjuer) og registerdata (Norsk pasientregister, MSIS, SSB-data og legemiddelregister).

– 

Helsedirektoratet, Sykehuset Innlandet og Helse Sør-Øst

Lars Lien, portrett.
  • Utdanningsbakgrunn: Lege med spesialisering i samfunnsmedisin og psykiatri
  • Primære forskningsfelt: Eksistensiell helse, traumeforskning, bruk av VR ved ruslidelser, ROP-lidelser, global helse
  • Tilknytning: Sykehuset innlandet og Universitetet i Innlandet, og leder i Norsk psykiatrisk forening

Kontakt

Marja Leonhardt, portrett.
Sist oppdatert 10.06.2025