Studien er tverrfaglig og multisektoriell, og bruker flere forskningsmetoder.
Den utvikles i nært samarbeid med brukere for å utforske effekten av VR i recoveryprosessen hos personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse, en av de mest sårbare brukergruppene, som ofte blir glemt som deltakere i teknologisk utvikling.
Forskningsprosjektet består av tre studier som bygger på hverandre.
Arbeidspakke 1
I den første studien er målet å få bedre forståelse av hvordan mennesker med ruslidelser og psykiske lidelser (ROP-lidelser) føler seg integrert i samfunnet, og hva som skal til for at de skal føle seg integrert.
Det blir gjennomført dybdeintervjuer med personer med ROP-lidelser, fokusgrupper med helsepersonell og en intervju-survey med 100 personer med en ROP-lidelse.
Arbeidspakke 2
Den andre studien skal benytte dataene samlet inn i den første studien til å utvikle VR-teknologi som kan benyttes av personer med ROP-lidelser. Verktøyet skal deretter testes av cirka 20 personer i aktuell målgruppe.
Arbeidspakke 3
Siste fase i forskningsprosjektet er en randomisert kontrollert studie (RCT). Studien vil inkludere to grupper. Den ene gruppen får teste VR-teknologien som er utviklet i studie to, mens den andre gruppen ikke får benytte verktøyet. Deretter skal effekten av VR-teknologien måles.
Det skal studeres hvilken effekt teknologien har på målgruppens livskvalitet og følelse av integrering i samfunnet. Vi skal også gjennomføre aktuelle kostnadsanalyser.