Diagnose

Hodepine hos barn og unge

Hodepine hos barn og tenåringer er ganske vanlig, men kan være svært smertefullt og hemmende. Som oftest er hodepinen ufarlig, og det påvises ingen underliggende sykdom.

Forskjellige typer hodepine

Hodepine hos barn og ungdom kan variere i årsak, intensitet og symptomer. Det er vanlig å dele hodepine inn i primære og sekundære typer. Ved de primære typene kan det ikke påvises noen underliggende tilstand, noe man kan ved sekundær hodepine. Spenningshodepine og migrene er eksempler på primære typer, og utgjør cirka 90 prosent av hodepinene hos barn og unge.

 

Dette er den vanligste typen hodepine hos både barn og voksne. Den oppleves som en trykkende eller stram følelse rundt hodet, vanligvis bilateralt (på begge sider av hodet). Smerten kan være mild til moderat og påvirker ikke daglige aktiviteter i stor grad. Typisk varighet fra minutter til dager.

Migrene kan også forekomme hos barn og ungdom. Den preges vanligvis av moderate til kraftige smerter på den ene siden av hodet, og beskrives ofte som pulserende. Migrene kan ledsages av kvalme, oppkast, lysskyhet (photophobia) og lydskyhet (phonophobia). Typisk varighet er fra 20 minutter til 72 timer, og blir ofte verre av fysisk aktivitet. Rundt 10 prosent opplever varselsymptomer like før et anfall. Dette kalles aura, og kan for eksempel være synsfeltutfall, ser blinkende lys, får øresus, føler seg nummen i kroppen eller har vansker for å snakke.

Dette er en sjelden type hodepine som kan påvirke eldre barn og ungdom. Smerten er vanligvis svært intens og konsentrert i ett øye eller den ene siden av hodet. Klyngehodepine kan komme i "klynger" i perioder på uker til måneder, og deretter forsvinne for en tid.

Dette refererer til hodepine som er en følge av en underliggende medisinsk tilstand, som for eksempel en infeksjon, feber, hodeskade, bihulebetennelse eller øyesykdom.

Hodepine som utvikles hvis man bruker medisin mot hodepine for ofte over tid. Det er definert som hodepine tilstede over 15 dager per måned i 3 måneder eller mer hos en pasient med en eksisterende hodepinelidelse. Pasienten må ta reseptfri smertestillende (paracetamol, ibuprofen) alene i minst 15 dager per måned, eller triptaner i 10 eller flere dager pr. måned, for at man skal mistenke MOH.

Hva kan vi gjøre selv

Hodepine er en vanlig plage som kan påvirke barn og ungdom av ulike årsaker. Som foreldre er det viktig å være oppmerksom på barnets symptomer og å kunne gi støtte og hjelp for å lindre ubehaget. Her er noen ting du kan vurdere:
Identifiser mønstre og triggere
Prøv å identifisere om det er visse mønstre eller triggere som kan utløse hodepinen hos barnet ditt. Dette kan inkludere ting som stress, søvnproblemer, kosthold, dehydrering eller hormonelle endringer.
Skriv en dagbok

Oppfordre barnet til å holde en enkel dagbok der de skriver ned når hodepinen oppstår, hvor smerten er lokalisert, hvor lenge den varer og eventuelle triggere som kan ha vært til stede. Det finnes flere apper til mobiltelefonen som kan brukes.

Søvnvaner
Sørg for at barnet ditt får tilstrekkelig med søvn hver natt. Dårlige søvnvaner kan bidra til hodepine. Opprett en fast sengetid og hjelp barnet med å unngå skjermtid rett før leggetid.
Kosthold og hydrering
Et balansert kosthold og tilstrekkelig hydrering kan ha en positiv innvirkning på hodepinen. Unngå matvarer som kan utløse hodepine, som for eksempel mat med mye sukker eller kunstige tilsetningsstoffer.
Regelmessig fysisk aktivitet
Oppmuntre til regelmessig fysisk aktivitet, da dette kan bidra til å redusere stress og fremme generell helse. Men unngå intens trening under hodepinetilfeller.
 
Hvis hodepinen er intens, hyppig eller begynner å påvirke barnets daglige aktiviteter, bør du oppsøke lege. En lege kan hjelpe med å identifisere årsakene til hodepinen og gi råd om behandlingsalternativer.
 
Alle barn skal gjennomføre en synstest. Barn under 5 – 6 års alder bør ses av øyelege, mens eldre barn kan gå til optiker.

 

Utredning

Fastlegen henviser deg til barnelege om spesialistvurdering anses som nødvendig. 

Når henvisningen er vurdert og du har fått rett til spesialistvurdering, vil du få innkalling til poliklinisk konsultasjon. Du må føre hodepinedagbok fram til konsultasjonen og svare på spørsmålene som ligger ved innkallingsbrevet. Spesielt er det viktig å ta med oversikt over legemidlene du bruker nå og legemidler du tidligere har brukt mot hodepine.

Brain Twin – Hodepinedagbok

Det viktigste i en nevrologisk utredning av hodepine er å gå nøye gjennom sykehistorien. I tillegg gjøres en klinisk nevrologisk undersøkelse og eventuelle tilleggsundersøkelser:

Behandling

Nye retningslinjer for behandling av primære hodepineformer anbefaler fokus på livsstilsintervensjon og atferdsfaktorer. Man går systematisk gjennom temaer som søvn, mat, drikke, fysisk aktivitet, skjermbruk, og psykososiale faktorer. I tillegg får man som regel anfallsmedikament ved migrene, og for øvrig veiledning av smertestillende medikamenter ved andre typer hodepine.

Ikke- medikamentell behandling kan også inkludere fysioterapi, kognitiv terapi og nevrostimulering.

Oppfølging

Pasienten følges som regel en periode på poliklinikken på sykehuset, før fastlegen overtar oppfølgingen.

Kontakt

Sykehuset i Lillehammer Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Oppmøtested

  • Sengeposten ligger i 7. etasje.
  • Nyfødtintensiv ligger i 9. etasje.
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Lillehammer ligger i 2. etasje. 
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Gjøvik ligger i 1. etasje.

Vår besøkstid

Vis hensyn og vent med å komme på besøk hvis du selv er syk. Du bør ikke besøke pasienter dersom du har infeksjonssymptomer fra luftveier eller mage/tarm. Besøk utenom oppgitt besøkstid etter avtale med avdelingen.
Besøkstider
  • I dag 09:00 - 21:00
  • Mandag 09:00 - 21:00
  • Tirsdag 09:00 - 21:00
  • Onsdag 09:00 - 21:00
  • Torsdag 09:00 - 21:00
  • Fredag 09:00 - 21:00
  • Lørdag 09:00 - 21:00
  • Søndag 09:00 - 21:00
Sykehuset på Lillehammer sett ovenfra.

Sykehuset i Lillehammer

Anders Sandvigs gate 17 (atkomst via Langes gate)

2609 Lillehammer

Sykehuset på Gjøvik sett ovenfra.

Sykehuset i Gjøvik

Kyrre Grepps gate 11

2819 Gjøvik

Transport

Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag. 

Rutetider for Helsebussen Dombås - Lillehammer - Gjøvik (helsenorge.no)  
Rutetider for Helsebussen Lillehammer - Hamar - Oslo (helsenorge.no)

Nærmeste busstopp er Sykehuset Lillehammer og Sykehuset Mejdells gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Lillehammer stasjon (tog) og Lillehammer skysstasjon (buss). 

Informasjon om rutetider (entur.no)​

Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

  • Pasienter og besøkende kan parkere på avgiftsbelagte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-17.00 og lørdag klokka 08.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller med mynt, eller i parkeringsselskapets app. Parkering ​koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn (med forbehold om endringer). 
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger ved inngangen til Blodbanken (inngang 10), innerste bakgård, på baksiden av skiltene. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes på sykehuset.
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngangen på sykehuset. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-15.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

Praktisk informasjon

Sykehuset i Lillehammer har eget apotek.

Sykehusapoteket Lillehammer (sykehusapotekene.no)

Barn under 16 år betaler ikke egenandel på sykehus. Det er gratis.

​Noen får allergiske reaksjoner av enkelte blomster. Det er derfor ikke tillatt med blomster på sykehuset. 

Vær oppmerksom på at en del også reagerer allergisk på parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. ​

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Det ikke tillatt å ta med seg dyr inn i sykehuset av hensyn til smittevern og allergi. Forbudet gjelder ikke servicehunder. Dersom du har behov for å ta med deg servicehund, må du på forhånd ta kontakt med avdelingen.​​

Se​rv​​ering 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer om matservering og menyoversikt 

Kanti​​ne​ 

Kantine ligger i 2. etasje og er åpen for alle besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Mer om kantinetilbudet og åpningstider​ ​

​K​iosk 

Narve​sen ligger i 1. etasje ved hovedinngangen. 

Åpningstider

  • Mandag til fredag: 07.30-20.00
  • Lørdag: 10.00-18.00
  • Søndag: 12.00-19.00
Åpningstidene kan avvike i forbindelse med helligdager.​

​Automat​er 

Ved heisene finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

Hjelp oss å hindre smitte. Som pasient eller besøkende på sykehuset må du følge gjeldende smittevernregler.

​Gjeldende smittevernregler

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

Det er mulighet for undervisning ved sykehuset for barn og ungdom i skolealder fra 4. innleggelsesdag. Spør avdelingen dersom dette er aktuelt for deg.

Les mer om undervisningstilbudet (lillehammer.vgs.no)