Koloskopi/Ileoskopi
Mage- og tarmundersøkelse (skopi) hos barn og unge - dagbehandling
Skopi betyr å "se seg omkring". Kolon er navnet på tykktarmen og ileum er siste del av tynntarmen. Koloskopi er en undersøkelse av hele tykktarmen, siste del av tynntarmen.
Før
For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen.
- Forberedelsene starter med matrestriksjoner 5 dager før undersøkelsen.
- Tømming av tarmen med tømmingsmiddel gjøres dagen før undersøkelsen.
Forberedelser siste 5 dager før undersøkelsen
Barnet skal ikke innta:
- jerntilskudd, inkludert multivitaminer med jerntilskudd
- småfrø og fiber som lin-, solsikke-, og sesamfrø
- Kornblandinger, brød/knekkebrød med frø og hele korn
- Frukt og bær med frø eller steiner, som vannmelon, kiwi, druer og bringebær
Barnet kan gjerne innta:
- brødprodukter uten hele korn og frø
- melkeprodukter
- pasta, ris, poteter
- grønnsaker uten skall
- kjøtt og fisk
- mye drikke i dagene før undersøkelsen
Mellom frokost og før første dose med tømming med Picoprep/Citrafleet klokka 12 anbefales et minimuminntak på 250-500 ml klare væsker.
Ved splittømming skal barnet innta cirka 1 stort glass drikke (cirka 2 dl) hver time frem til første dose om kvelden.
Ved oppkast og/eller for lite drikke:
- Hvis barnet kaster opp etter første dose, kan hen forsøke å ta en ny dose etter 1 time og ellers følge prosedyren videre.
- Dersom barnet kaster opp en gang til, avslutt forsøket og ta kontakt med sykehuset.
- Hvis barnet ikke klarer å drikke den mengden væske som er angitt, ta kontakt med sykehuset. Oppgi navn og at barnet skal til planlagt koloskopi dagen etter. Fortell at tømmingen hjemme er mislykket. Sykehuset vil antagelig sørge for at barnet kan fullføre tømmingen på sykehuset. Hvis det blir vanskelig å drikke så mye væske som kreves ved tømming med Picoprep/Citrafleet, gir vi væske via en tynn slange ned i magen (sonde).
Barn som ikke kan få Picoprep/Citrafleet:
I slike tilfeller foregår tømming med en væske som heter Laxabon. Det gis vanligvis via en sonde ned i magen. Hvis barnet skal gjennomføre tømming med Laxabon, skal dere gjøre de samme forberedelser hjemme de siste dagene som ved Picoprep/Citrafleet.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
- Morsmelk: Stoppes 3 timer før
- Drops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.
Under
Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med noe ventetid.
Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av de foresatte får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken.
Ved koloskopi av tarmen fører legen en tynn slange med kamera og lys (et skop) inn i tarmen via endetarmen. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut, og eventuelt ta prøver fra tarmveggen hvis det er noe som skal undersøkes ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologisk avdeling på sykehuset, som er spesialisert på å undersøke denne typen prøver. Det vil normalt ta 3-4 uker før svar foreligger på disse prøvene.
Etter
Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ, som overvåker pasienter etter anestesi og operasjoner. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil barnet komme tilbake dit etterpå. Normalt reiser dere hjem samme formiddag etter at legen har informert dere om funn ved undersøkelsen.
Det kan komme litt blod trusa etter undersøkelsen fordi man tar ut noen små vevsprøver (biopsier), men dette er ikke farlig. Kontakt barne- og ungdomsavdelingen hvis det kommer mye blod eller hvis barnet har store smerter dagen dere kommer hjem.