Undersøkelse, Koloskopi/Ileoskopi

Mage- og tarmundersøkelse (skopi) hos barn og unge - dagbehandling

Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen.

Før

For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen. 

  • Forberedelsene starter med matrestriksjoner 5 dager før undersøkelsen. 
  • Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet gjøres dagen før undersøkelsen.

Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep eller Citrafleet som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye.

Forberedelser hjemme i 5 dager før undersøkelsen

Barnet skal ikke ta/spise: 

  • jerntilskudd, inkludert multivitaminer med jerntilskudd
  • småfrø og fiber som lin-, solsikke-, og sesamfrø
  • Kornblandinger, brød/knekkebrød med frø eller fiber
  • Frukt med frø eller steiner, som kiwi eller bringebær

Barnet kan gjerne spise:

  • brødprodukter med fint mel, som loff uten frø
  • melkeprodukter
  • pasta, ris, poteter
  • grønnsaker uten skall
  • kjøtt og fisk
  • Drikk så mye væske som mulig i dagene før undersøkelsen

Forundersøkelse på sykehuset

Forundersøkelsen er noen dager før selve undersøkelsen, se dato i innkallingsbrevet.

Du får med tarmtømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet fra sykehuset. Pakken inneholder 2 poser og har appelsinsmak. Middelet gir hyppigere og bløtere/løsere avføring, og kan gi lette magekramper. Det kan hende du får første dose på sykehuset i forbindelse med forundersøkelsen.

 

Frokost: Barnet skal spise en lett frokost uten korn (f.eks. 2 skiver loff med pålegg).

Etter frokost skal barnet

  • Ikke innta noe mer mat, melkebaserte supper/drikker eller juice m/ fruktbiter/-kjøtt frem til etter undersøkelsen.
  • Kun innta rikelig med klare væsker frem til han/hun legger seg. For eksempel: Vann, brus/saft (ikke cola/pepsi, blåbær- og solbærsaft fordi det farger slimhinner), sportsdrikk, klar eplejuice, saftis uten sjokoladetrekk, gele, te, buljong og lignende.
  • Det er viktig å få i seg drikke med sukker/energi og ikke bare vann. Klare ernæringsdrikker uten fiber, fruktkjøtt og jevning kan fås på apoteket.
  • Det er også viktig å få i seg litt salter. Farris, buljong og klare supper anbefales.
  • Pastiller er greit så lenge barnet ikke svelger de.

Barnet skal ta 2 doser Picoprep/Citrafleet i løpet av dagen.

NB: Barn med ileostomi skal kun ha 1 dose. Gis ca. kl. 15.

I tillegg til restriksjonene på mat og drikke som du allerede har på grunn av tømmingen, får du heller ikke drikke klare væsker (inkl. pastiller og tyggegummi) fra kl. 04 natten før undersøkelsesdagen.

Barnet kan drikke et lite glass vann/saft senest 2 timer før dere skal møte på sykehuset.

Tips

  • Før opp all drikke på et ark for å følge med på mengden.
  • Vær i nærheten av ett toalett når du har tatt Picoprep/Citrafleet
  • Noen opplever sårhet i rumpa på grunn av hyppig avføring. For å forebygge sårhet:
      • Bruk for eksempel vaselin. Smør etter hvert dobesøk.
      • Bruk mykt dopapir ved tørking. Tørk forsiktig, ikke gni.

1. dose tas ca. kl. 10-12.

2. dose tas ca. kl. 16-18 (minst 6 timer etter første dose).

  • Drikk angitt mengde oppløst pulver. Mengde avhenger av din alder (se tabell).
  • Rør i 2-3 min. til pulveret har løst seg helt opp. Oppløst blanding er uklar og kan bli litt varm.
  • Drikk 1-2 glass med klar væske rett etter inntak av Picoprep/Citrafleet.

Barn 1-2 år: 1 strøken måleskje (= ¼ pose) løses i ca. 50 ml kaldt vann
Barn 2-4 år: 2 strøkne måleskjeer (= ½ pose) løses i ca. 100 ml kaldt vann
Barn 4-9 år: 3 strøkne måleskjeer (= ¾ pose) løses i ca. 150 ml kaldt vann
Barn over 9 år: 1 hel pose løses i ca 150 ml kaldt vann

Det er VIKTIG å drikke mye og jevnlig hele tømmingsdagen frem til leggetid.

Nok drikke er avgjørende for tømningseffekten og viktig for å unngå dehydrering på grunn av stort tap av væske ved hyppige avføringer.

Variert drikke er viktig for å unngå lavt energinivå og elektrolyttforstyrrelser.

Tabellen under angir mengden du minst må drikke. Foreldre må motivere, minne på og tilby drikke hyppig. Hvis barnet har treg avføring til vanlig så må det drikke mer enn minimum.

Barn 15-20 kg: minst 13 dl (9 glass*)
Barn 20-30 kg: minst 16 dl (11 glass)
Barn 30-40 kg: minst 19 dl (13 glass)
Barn 40-50 kg: minst 22 dl (15 glass)
Barn over 50 kg: minst 25 dl (17 glass)

*1 vanlig glass = 1,5 dl

Ved oppkast og/eller for lite drikke

  1. Hvis barnet kaster opp etter første dose, kan det forsøke å ta en ny dose 1 time etterpå og følge prosedyren vanlig videre.
  2. Dersom barnet kaster opp en gang til skal du ikke forsøke mer og ringe sykehuset.
  3. Hvis barnet ikke klarer å drikke den mengden væske som er angitt skal du også ringe sykehuset. Oppgi navn og at barnet skal til planlagt skopi av tarmen dagen etter. Fortell at tømmingen hjemme er mislykket.
  4. Du vil da antagelig måtte dra til sykehuset, slik at vi kan gjøre tømmingen der.

 

Hvis det blir vanskelig å drikke så mye væske som kreves ved tømming med Picoprep/Citrafleet, så gir vi væske via et rør ned i magen (sonde).

Barn som ikke kan få Picoprep/Citrafleet:

Tømming skjer da med en væske som heter Laxabon. Det gis vanligvis via en sonde ned i magen. Hvis barnet ditt skal tømme med Laxabon så skal dere gjøre samme forberedelser hjemme som ved Picoprep/Citrafleet. Se informasjon over.

 

Om du bruker viktige medisiner om morgenen, for eksempel hjerte eller lungemedisin, skal du ta disse sammen med vann slik du ellers bruker å gjøre.

Om du har diabetes, skal du ikke ta morgenmedisin, insulin eller diabetestabletter før undersøkelsen er utført. Ta med deg mat slik at du har noe å spise 1 time etter undersøkelsen. Vi prioriterer så du blir undersøkt tidlig på dagen. Dette for at du skal unngå unødige svingninger i blodsukkeret.

Tar du livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få en tidlig timeavtale. Ta med deg medisinene så du kan ta dem etter undersøkelsen. Vi ønsker at du tar med deg en oppdatert liste over medisiner du bruker.

Ta kontakt med fastlegen din dersom du har kunstig hjerteklaff.

Blodfortynnende medisiner skal man som oftest slutte med fra 2-10 dager før undersøkelsen. Hvor mange dager avhenger av hvilke medisiner du bruker. Dersom dette ikke står klart i innkallingsbrevet du har mottatt, ta kontakt med fastlegen din eller sykehuset i god tid.

Dere møter til en forundersøkelse på dagposten på sykehuset noen dager før undersøkelsen. Se innkallingsbrev for dato og klokkeslett. Formålet er å sjekke om barnet er klar for narkose og skopi. Det vil si at barnet blir veid, målt og undersøkt av lege. Enkelte som skal i narkose må også ta blodprøver. I tillegg vil vi informere dere nærmere om tømmingen, om faste og hva som skjer undersøkelsesdagen. Still gjerne spørsmål hvis dere lurer på noe.

Narkose vil si at barnet sover under undersøkelsen og ikke merker noe.

Før dere reiser hjem fra forundersøkelsen får dere med dere:

EMLA- krem/-plaster:

Dette er en bedøvelseskrem som skal legges på håndbaken (over blodårene). Kremen skal legges på 1 time før dere møter på undersøkelsesdagen (se rosa ark som dere får på dagposten).

Klær:

Barnet får med seg en spesialshorts/-truse som det skal ha på under undersøkelsen. Dere kan velge om barnet vil ta på hjemme før dere kommer, eller på sykehuset. Barnet kan ikke ha egen truse under. Ha ellers på behagelige klær.

Tømmingsmiddel = Picoprep/Citrafleet:

Dere får med 2 poser Picoprep/Citrafleet fra sykehuset. Hvis barnet er her på tømmingsdagen gir vi eventuelt første pose her, og så får dere med den andre hjem.

Under

Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.

Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.

Dere møter på dagposten til avtalt tidspunkt. Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med ventetid. 

Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken. Dette må i så fall avtales med personalet på forundersøkelsen.

Etter

Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil det komme tilbake dit etterpå. Hvis alt går som planlagt vil dere få reise hjem senere samme dag. 

Legen vil informere om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar cirka 2–3 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon. 

Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert ut som promp. Det kan også komme litt blod trusa etter undersøkelsen og dette er ikke farlig. Kontakt oss hvis det kommer mye blod eller hvis barnet har store, økende smerter.

Kontakt

Sykehuset i Lillehammer Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Oppmøtested

  • Sengeposten ligger i 7. etasje.
  • Nyfødtintensiv ligger i 9. etasje.
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Lillehammer ligger i 2. etasje. 
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Gjøvik ligger i 1. etasje.

Vår besøkstid

Vis hensyn og vent med å komme på besøk hvis du selv er syk. Du bør ikke besøke pasienter dersom du har infeksjonssymptomer fra luftveier eller mage/tarm. Besøk utenom oppgitt besøkstid etter avtale med avdelingen.
Besøkstider
  • I dag 09:00 - 21:00
  • Mandag 09:00 - 21:00
  • Tirsdag 09:00 - 21:00
  • Onsdag 09:00 - 21:00
  • Torsdag 09:00 - 21:00
  • Fredag 09:00 - 21:00
  • Lørdag 09:00 - 21:00
  • Søndag 09:00 - 21:00
Sykehuset på Lillehammer sett ovenfra.

Sykehuset i Lillehammer

Anders Sandvigs gate 17 (atkomst via Langes gate)

2609 Lillehammer

Sykehuset på Gjøvik sett ovenfra.

Sykehuset i Gjøvik

Kyrre Grepps gate 11

2819 Gjøvik

Transport

Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag. 

Rutetider for Helsebussen Dombås - Lillehammer - Gjøvik (helsenorge.no)  
Rutetider for Helsebussen Lillehammer - Hamar - Oslo (helsenorge.no)

Nærmeste busstopp er Sykehuset Lillehammer og Sykehuset Mejdells gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Lillehammer stasjon (tog) og Lillehammer skysstasjon (buss). 

Informasjon om rutetider (entur.no)​

Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

  • Pasienter og besøkende kan parkere på avgiftsbelagte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-17.00 og lørdag klokka 08.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller med mynt, eller i parkeringsselskapets app. Parkering ​koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn (med forbehold om endringer). 
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger ved inngangen til Blodbanken (inngang 10), innerste bakgård, på baksiden av skiltene. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes på sykehuset.
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngangen på sykehuset. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-15.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

Praktisk informasjon

Sykehuset i Lillehammer har eget apotek.

Sykehusapoteket Lillehammer (sykehusapotekene.no)

Barn under 16 år betaler ikke egenandel på sykehus. Det er gratis.

​Noen får allergiske reaksjoner av enkelte blomster. Det er derfor ikke tillatt med blomster på sykehuset. 

Vær oppmerksom på at en del også reagerer allergisk på parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. ​

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Det ikke tillatt å ta med seg dyr inn i sykehuset av hensyn til smittevern og allergi. Forbudet gjelder ikke servicehunder. Dersom du har behov for å ta med deg servicehund, må du på forhånd ta kontakt med avdelingen.​​

Se​rv​​ering 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer om matservering og menyoversikt 

Kanti​​ne​ 

Kantine ligger i 2. etasje og er åpen for alle besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Mer om kantinetilbudet og åpningstider​ ​

​K​iosk 

Narve​sen ligger i 1. etasje ved hovedinngangen. 

Åpningstider

  • Mandag til fredag: 07.30-20.00
  • Lørdag: 10.00-18.00
  • Søndag: 12.00-19.00
Åpningstidene kan avvike i forbindelse med helligdager.​

​Automat​er 

Ved heisene finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

Hjelp oss å hindre smitte. Som pasient eller besøkende på sykehuset må du følge gjeldende smittevernregler.

​Gjeldende smittevernregler

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

Det er mulighet for undervisning ved sykehuset for barn og ungdom i skolealder fra 4. innleggelsesdag. Spør avdelingen dersom dette er aktuelt for deg.

Les mer om undervisningstilbudet (lillehammer.vgs.no)